Annons

Museet vill fylla tomrum

Österlens museum vill få styr på framtidens samlingar. Nu tas riktlinjer fram som ska styra flödet av gåvor och donationer till tiden från 1930-talet till i dag.
Simrishamn • Publicerad 2 mars 2014
Modernare museum. Ulrika Wallebom och Oline Sörensen arbetar med riktlinjer för vad Österlens museum ska ta emot till sina samlingar. Glittret som prydde årets omdebatterade gran i halm på torget är numera ett museiföremål – ett samtidsdokument.
Modernare museum. Ulrika Wallebom och Oline Sörensen arbetar med riktlinjer för vad Österlens museum ska ta emot till sina samlingar. Glittret som prydde årets omdebatterade gran i halm på torget är numera ett museiföremål – ett samtidsdokument.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Fornminnesföreningen som äger samlingarna bildades 1916 och har i snart hundra år tagit emot föremål och arkivalier som flödat in. Vad som hamnat i samlingarna har styrts av olika färgstarka museimäns egna intressen.

Varje vecka erbjuds museet föremål av olika slag. Vanligast är allmogeföremål, som kistor, skäkteträn och textilier.

Annons

– Folk har liksom uppfattningen att det är sådana föremål museet vill ha. Och så länge vi inte har några riktlinjer har det varit svårt att tacka nej, säger Oline Sörensen.

80 år fattas

Därför tar museet och fornminnesföreningen nu fram insamlingsriktlinjer. Dessa ska styra vilka föremål som ska tas emot. En snabb genomgång av samlingarna har visat att det finns hål att fylla.

– Vi har ett 80 år långt tomrum. Vi har nästan ingenting från 30-talet och fram till i dag, säger Ulrika Wallebom.

– Jag har ställt mig frågan om det finns något i samlingarna som gör mig nostalgisk. Om det finns något som mina barn skulle känna igen. Och svaret är nej.

Från 80-talet

Själv skulle hon känna nostalgi av en Takanodress från sent 80-tal medan kollegans dröm är platåtofflor eller ett lackskärp.

– Kläder från modern tid är intressant, säger Oline Sörensen och berättar att museet häromdagen tog emot en skinnjacka i 70-talssnitt.

Därför uppmanar de nu allmänheten att skänka saker från modern tid, det vill säga från 30-talet och framåt. För att inte drunkna i material har man bestämt sig för tre områden – fisket, Simrishamns butiker och Österlens kaféer.

– Det kan vara föremål men också berättelser och bilder, säger Oline Sörensen. Vårt modernaste fiskeföremål är från 1947.

Annons

Även äldre

Nu är det inte så att museet tänker tacka nej till alla skäkteträn och allmogemöbler.

– Inte alls. Men det krävs en historia kring föremålet. Hittills har det bara dokumenterats vem som skänkt den där dräkten och inte vem som sytt den, var den använts eller var tyget kom ifrån. Finns det sådana uppgifter är föremålet genast mer intressant.

Det kan tyckas paradoxalt att museet efterlyser föremål samtidigt som museets magasin är överfullt och framtidens förvaring ännu inte är löst.

– Men det här arbetet syftar samtidigt till att smalna av samlingarna. Att vi bara ska ta emot saker vi vill ha.

Vad tycker folk?

Vad ett museum egentligen ska samla på vill museets folk inte själva bestämma.

– Vi vill veta vad folk tycker. Därför har vi kommunicerat med föreningens medlemmar och ordnat föredrag. Men vi ser gärna att allmänheten hör av sig med sina synpunkter och funderingar, säger Oline Sörensen.

Den 30 maj ställer museet till med en insamlingsdag.

Den som vill skänka saker får gärna höra av sig i god tid och visa bilder. Berättelser tar man gärna emot redan nu.

INTERNAL INTERNAL
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons