Musikhistorisk resa med Janne Schaffer

Simrishamn • Publicerad 15 december 2005
Janne Schaffer pratade om sitt musikaliska liv och spelade bandad musik inför en lyhörd publik på Valfisken. bild: sprisse nilsson
Janne Schaffer pratade om sitt musikaliska liv och spelade bandad musik inför en lyhörd publik på Valfisken. bild: sprisse nilssonFoto: 

Den legendariske gitarristen Janne Schaffer, nyligen 60 fyllda, lockade 70-talet personer till galleri Valfisken i går kväll.

Han bjöd på en spännande, musikhistorisk resa, som började i Stockholm, där hans mamma spelade piano och pappa fiol.

– I träslöjden blev jag sugen på att bygga en akustisk gitarr. Det tog ett år, och var ganska lärorikt, sa Schaffer, som sedan började lira på församlingshem och ungdomsgårdar.

När popmusiken vällde in över landet i mitten av 60-talet började Janne Schaffer spela med Ted Åström i Sleepstones, för att sedan gå över till Jojje Wadenius i Grapes of wrath.

– På den tiden lirade jag också med flera körer och orkestrar, berättade han.

I början av 70-talet fick han möjlighet att göra filmmusik med Johnny Nash, backa upp Cornelis Vreeswijk och spelade med Ted Gärdestad och Abba.

Med åren har det blivit 13 soloalbum, 400 egna låtar och medverkan i över 4000 andra låtar.

I kväll spelar han med Björn J:son Lindh på konserthuset i Kristianstad och i morgon framträder han i Caroli kyrka i Malmö med kören Beyond.

Fredagens K-special på tv 2 handlar om Schaffer, som bjöd Simrishamnspubliken på bandad musik och tre egna låtar, bland annat Med betoning på ljus från senaste plattan.

Samarbetet fortsätter också med Electric banana band och Lasse Åberg.

Pontus Persson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.