Nämnd kovänder om konstyttrande

Nu gör myndighetsnämnden en kovändning när det gäller yttrandet om konst och bygglov på Kivik art. Det blev fel, säger man.
Simrishamn • Publicerad 25 april 2013
Kuben som ramar in naturen. Foto: Mia Bobzow / Arkiv
Kuben som ramar in naturen. Foto: Mia Bobzow / ArkivFoto: Mia Bobzow / Arkiv

Nämnden yttrade sig över detaljplanen för Kivik art på Bergdala gård. Och föreslog att bygg- lovet skulle undantas för ”konstnärsliknande byggnadsverk” inom området.

– Det blev alldeles galet, säger ordförande i nämnden Monica Gripp (M). Vi kommer att rätta till det och foga in ett nytt uttalande till vårt yttrande.

I stället för ”konstnärsliknande byggnadsverk” kommer nu myndighetsnämndens yttrande att bli ”byggnadsverksliknande konstverk”. Vilket är något helt annat.

Kommunen har fått reaktioner från allmänheten och förklarar att det blev fel.

– Detta är en felskrivning och beslutet kommer att ändras, skriver bygglovschef Henrik Olsson i ett mejl. Det ska vara byggnadsverksliknande konstverk.

Monica Gripps förklaring till varför man slant är att det var en mängd ärenden vid senaste mötet och stora textmassor att gå igenom.

Utveckla konsten

Detaljplanen för Kivik art syftar till att utveckla konsten och slå fast gränserna för verksamheten på Bergdala gård.

Mycket tyder på att konstverk kan komma att befrias från bygglov inom utställningsområdet. Något slags tak kommer dock troligen att finnas.

Bakgrunden är den mycket uppmärksammade striden om det höga tornet, där grannen Ulf Lundell till slut drog det längsta strået. Även om tornet betraktas som ett konstverk så krävs det bygglov för att uppföra det, slog högsta instans fast.

– Tornet är ett bra exempel på ett konstverk som är byggnadsliknande, säger Monica Gripp. Det har ju både tak och väggar.

Detaljplanen för Kivik art är utställd på kommunen och biblioteken i Simrishamn och Kivik. Fram till och med den 3 maj går att bra att tycka till.

INTERNAL INTERNAL
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.