När biskopen höll mässauteblev prästen

När biskop Christina Odenberg höll mässa i Sankt Olof kyrka valde pastoratets egen kyrkoherde Sven-Arne Persson att utebli. Och när kontraktets diakoner och präster förnyade sina vigningslöfte fanns kyrkoherden inte heller med.
Simrishamn • Publicerad 12 april 2002

-Det här gäller en ämbetsfråga, kommenterar Sven-Arne Persson som inte erkänner kvinnliga präster. Biskopen håller den här veckan visitation i Österlens kontrakt. Den inledde hon i Sankt Olof kyrka i tisdags med högmässa och förnyelse av vigningslöftena. Redan tidigare kände hon väl till kyrkoherdens inställning till kvinnliga präster. -Jag kontaktade henne redan när jag fick veta om att hon skulle komma hit. Det var upp till henne att bestämma kyrka, men hon visste om att jag inte tänkte delta. -Och när jag blev präst 1971 avgav jag mitt löfte en gång för alla. Det behöver jag inte förnya. Diskussioner har förts bland kyrkligt aktiva inom kontrakten om huruvida valet av kyrka var en provokation av biskopen. Att så skulle vara fallet förnekar dock Christina Odenberg: -En biskop har rätt att fira gudstjänst i vilken kyrka som helst i stiftet, säger hon. Någon närmare kommentar till kyrkoherdens frånvaro ger hon inte: -Det är fritt för var och en att delta i en gudstjänst eller inte. Kyrkoherden fanns dock på plats efter gudstjänsten då man hade samling i ungdomshemmet. I går möttes de båda igen vid en andakt men den här gången var det Sven-Arne Persson som höll i den. Många har dock reagerat på Sven-Arne Perssons markering. Bland andra Edward Diab, vice ordförande i kyrkonämnden: -Jag tycker det var helt fel att vår egen kyrkoherde inte fanns med. Som pastoratsmedlem är jag stolt över att biskopen valt att hålla mässan just här. -Min inställning är att det primära skälet att gå till kyrkan är för att be och möta Gud, inte för att möta varken präster eller biskopar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.