Närsjukvården raggar patientermed löfte om snabb behandling

Samtidigt som patienter runt om i Skåne får stå i långa köer i väntan på en operation finns det lediga platser i Närsjukvården Österlens operationssalar.
Simrishamn • Publicerad 30 januari 2002

Sjukhuset har tidigare erbjudit sina tjänster till andra sjukvårdsdistrikt utan att ha fått napp. Nu går man ut med annonser som vänder sig direkt till patienterna i stället. - Nu har vi kommit igång på riktigt, alla vårdavtal är klara och vi tyckte det var Poul Erik Hansen, chef för Transmedica som har hand om operationsverksamheten. - Vi har fått många förfrågningar som tyder på att folk inte vet vad som gäller, vi måste göra tydligt att det går att få en operation här utan att det kostar mer än på andra sjukhus. Poul Erik Hansen har haft kontakt med andra sjukhus med långa operationsköer. - I stället för att utnyttja vår kapacitet och skicka patienter hit väljer man att lägga dem i köer. Det kan man ju spekulera i vad det beror på, men faktum kvarstår, vi har ett fritt vårdsökande i princip i hela landet och det gäller även här. I dag genomförs mellan 12 och 15 operationer dagligen i de tre salar som finns och en utökning med ytterligare en operationssal är på gång. Merparten är allmänkirurgiska ingrepp, som till exempel bråck och gallsten men det görs även ortopedi, avtalet om norska patienter fortgår, och en del plastikoperationer. - Vi har inte satsat så mycket på plastikoperationer utan genomför dem i den mån de efterfrågas och då är det i stort sett bara att ta bort leverfläckar och en del bröstoperation, säger Poul Erik Hansen. I annonserna utlovas operationer utan väntetid. Vad betyder det i tid mera konkret? - Vi har naturligtvis en normal planeringstid, den ligger på två-tre veckor, men inom en till två månader från det att en remiss inkommit ska operationen vara genomförd. Har ni fått någon reaktion från andra sjukhus på att ni går ut aktivt och söker patienter? - Det är kanske inte så populärt överallt, men vi vet ju att köerna är mycket långa. Som läkare är det också vår plikt att se till att patienter slipper lida och vänta så länge som de tvingas till i dag.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.