Annons

Natthäger vållade rikslarm för fågelskådare

Simrishamn • Publicerad 3 januari 2007
Ingrid Svensson körde från Everöd så snart rikslarmet gick vid elvatiden i går förmiddag. Allt för att få se på och sätta kryss för en natthäger. Bild: Thorsten Persson
Ingrid Svensson körde från Everöd så snart rikslarmet gick vid elvatiden i går förmiddag. Allt för att få se på och sätta kryss för en natthäger. Bild: Thorsten PerssonFoto:  
Ihopkurad satt natthägernpå en pirsten i småbätshamnen utan en aning om vilken uppståndelse den vållat. Bild: Thorsten Persson
Ihopkurad satt natthägernpå en pirsten i småbätshamnen utan en aning om vilken uppståndelse den vållat. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

Fågelskådarnas rikslarm gick i går förmiddag och på mindre en timmes tid hade flera hunnit ta sig fram till platsen för sensationen; småbåtshamnen i Simrishamn. Där mitt bland pirstenarna satt det en natthäger och kurade, ja, den såg verkligen inte särskilt pigg ut.

– Det är ju en nattaktiv fågel så det kanske inte är så konstigt att det ser så trött ut, sa Tommy Holmgren som kört ut från Västra Ingelstad vid Malmö med dottern Saga för att få en skymt av fågeln.

Annons

Från Everöd hade Ingrid Svensson kört:

– Det är jättekul att få se en så ovanlig fågel och kunna sätta nytt kryss på listan.

Det var inte första gången hon hamnade i Simrishamnstrakten. Förra gången var vid Brantevik dit en svarthuvad sparv lockat henne.

Kristian Ståhl hade kört från Lomma:

– Det här är för en fågelskådare vad en treshilling banco är för en frimärkssamlare, sa han som förklaring för det stora intresset.

När YA kom för att skåda undret stod säkert fler än tio på rad med kikare och kameror för att föreviga upplevelsen.

Men vad är det som är så speciellt med en natthäger? Om detta visste Tommy Holmgren genast att berätta:

– Den häckar aldrig så här långt norr ut och syns mest i medelhavsområdet och på hela kontinenten Afrika.

– Det där är en ung fågel, kanske bara ett halvt år gammal, och förmodligen är den desorienerad. Kanske kom den hit under senhösten, men den där är ju bara spekulationer. Säkra kan vi inte vara, sa Holmgren som gissade på att det rapporteras cirka 25 slika fynd.

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons