Annons

Nattvandrarna söker sällskap

När mörkret sänkt sig över staden vandrar de ut ur sitt bo. De orange jackorna syns lång väg och många unga vet vilka de är. Simrishamns nattvandrare är få, men aktiva. Och de skulle gärna vilja vara fler. Därför har de öppet hus på lördag.
Simrishamn • Publicerad 20 mars 2014
Ett stöd i natten. Kvällens nattpatrull består av Patrik Palm, Peter Andersson, Ann-Britt Andersson och Alf Andersson.
Ett stöd i natten. Kvällens nattpatrull består av Patrik Palm, Peter Andersson, Ann-Britt Andersson och Alf Andersson.Foto: Foto: Emma Lawesson
En polispatrull stannar till för en kort pratstund med Nattvandrarna.
En polispatrull stannar till för en kort pratstund med Nattvandrarna.Foto: Foto: Emma Lawesson

Vi träffas i Nattvandrarnas högkvarter, radiohuset på Järnvägsgatan.

– Här samlas vi alltid innan vi går ut vid 21-tiden, säger Ann-Britt Andersson som bullat upp med kaffe och kakor.

Annons

Totalt finns det åtta aktiva nattvandrare men de skulle gärna bli fler.

Det gnälls en del

– Det gnälls en del över att det är oroligt på nätterna i Simrishamn. Men vill man göra något åt det är alla hjärtligt välkomna att vandra med oss. Vi hinner liksom inte vandra mellan Simrislund, Korsavad och koloniområdet hur många gånger som helst på en kväll, säger Peter Andersson, föreningens ordförande.

De patrullerar i Simrishamn varannan fredag kväll.

– Vi kan inte mer än så. Vi jobbar ju också. Och vi har bestämt att man ska vara minst tre när man vandrar, säger Peter Andersson.

Om det är något särskilt evenemang flyttas nattvandringarna.

– Vi ska ju finnas där ungdomarna finns. Vi är tacksamma för tips om det är någon fest på gång.

Klockan har passerat 21 och det är dags att ge sig ut på stan. I en särskild loggbok skriver kvällens kvartett in sina namn.

– Det är viktigt om det skulle bli någon incident. Loggboken visar vilka som vandrat. Här skriver vi också in saker som hänt under våra vandringar, förklarar Patrik Palm.

När YA hänger på är det inget särskilt på gång. En vanlig fredagskväll. Som vanligt börjar vandringen med en sväng in om Bénka-dí.

Annons

– Vi brukar prata med ledarna för att höra om de hört något.

Härifrån fortsätter vi ut på stan.

Föreningen bildades 1993 och då var intresset stort.

– Polisen och socialen kallade föräldrar till ett möte för att informera om behovet av vuxna på stan, berättar Ann-Britt Andersson.

I ett slag hade föreningen mer än hundra kommuninvånare som ställde upp på nattliga vandringar.

– Vi hade Godsmagasinet, Modesty och disko på Skeppet. Det var mycket liv på stan på den tiden, säger Peter Andersson.

Även ute i byarna hände det saker.

– Förr var vi ofta ute i byarna. En gång fick vi höra att det var en valborgsfest i Vitemölle. När vi kom dit såg vi 60 ungdomar som var bra i gasen, och inte en vuxen var ute. Vi fick ringa efter polisen, berättar Peter Andersson.

Det är annars någonting nattvandrarna försöker undvika.

– Vi vill ha en bra relation med ungdomarna. Det bygger på förtroende. Vi rapporterar inte till några myndigheter om det inte är befogat, utan är helt enkelt medmänniskor, säger Ann-Britt Andersson och berättar att föreningen harv ett gott samarbete med polisen, som kontaktas inför varje vandring för en avstämning.

Annons

Vill inte ha spioner

Nattvandrarnas dröm är att bli fler så att de även kan vandra ute i byarna. Men det händer faktiskt att de säger nej till vuxna som vill vara med.

– En del vill nattvandra för att spionera på sina egna barn. Det ska inte vara huvudsyftet, säger Peter Andersson.

Det händer också att det nattaktiva gänget hjälper andra än ungdomar.

– En gång stötte vi på en äldre man som var en aning överförfriskad. Vi hjälpte honom att hitta hem. Vid ett annat tillfälle hittade vi en redlöst berusad man mitt på trottoaren. Då ringde vi efter ambulans. Någon gång har vi hört att larmet gått ombord på någon båt och då har vi ringt Kustbevakningen.

Vi har nått Bergengrenska parken och i ett hörn sitter ett par tjejer. Nattvandrarna går raka vägen fram och frågar om allt är okej. De lämnar tjejerna igen med uppmaningen att höra av sig om det är något.

– Bergengrenska var tillhåll en tid. Men nu har det blivit så bra belysning. Det hjälper. De som har fuffens för sig vill inte bli sedda.

När YA avviker forsätter kvartetten sin vandring. Via torget, ner till hamnen.

– Vi tar en sväng bort om parkeringarna vid Netto och Brunnshallen. Det brukar finnas en del ungdomar där.

INTERNAL INTERNAL
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons