Nedläggning av skolor hotar

Gladsax och Östra Vemmerlövs skolor läggs ner. Personaltätheten minskar generellt inom för- grund- och gymnasieskolan, musikskolan och alla fritidsgårdar inom skolan försvinner, det blir inga bidrag till nya platser för till exempel barnstugan i Baskemölla och kursutbudet inom vuxenutbildningen minskar.
Simrishamn • Publicerad 4 juli 2002

Det är lite av innehållet i ett förslag till åtgärder som politiker i barn- och utbildningsnämnden (bun) har att överväga för att klara de närmaste årens budgetar. -Det utbud som i dag finns inom bun-förvaltningen har Simrishamns kommun inte längre råd med. En alltför för stor kostym har tillåtits under flera år och det är först i år som vi verkligen har börjat strama åt ekonomin. Det säger bunchefen Fredrik Rösténius som grovt räknat anser att bun måste banta äskandena i nästa års budget med cirka 15 miljoner kronor. Bunordföranden Mats Hagelin (m) anser att det räcker med tio miljoner kronor medan bunledamoten Christer Grankvist (s) hävdar att det räcker med fem miljoner. Det är alltså långt mellan de politiska buden och att det är valår lär inte precis göra viljan till nedskärningar större. Den ram som bun har att hålla sig inom för 2003 uppgår till drygt 262,5 miljoner kronor. Om alla önskemål skulle tillgodoses behövs ytterligare 29,5 miljoner kronor och det lär knappast bli aktuellt. -Naturligtvis inser jag att det vore väl drastiskt att lägga ner musikskolans verksamhet, det skulle i så fall ge ett ramaskri som hörs över hela landet. Vad jag vill visa med det här förslaget är vilka verksamheter vi har som går att påverka, alltså det utbud som inte lagen kräver att vi driver, säger Fredrik Rösténius. -Vi måste vara realistiska, vi har inte mer pengar än vi har. Visserligen föds det fler barn just i år men de närmsta åren minskar elevkullarna och riktigt mörkt blir det för grundskolan 2006-2007, men då ökar samtidigt elevantalet på gymnasienivå. Fredrik Rösténius menar att man måste planera och se längre fram i tiden än vad man hittills gjort. Och det krävs tålamod: -Det tar tid att vända en sådan här organisation. Ska vi skära ner på personal får det ingen effekt i budget förrän ett år senare eftersom uppsägningstiderna är så långa. I höst har vi minskat på personal inom hela bun genom att vi inte förlängt några visstidsanställningar. För stor kostym gäller också gymnasieskolan. Bunchefen är inte främmande för att Simrishamn går in i Sydskånska gymnasieförbundet och att Friaborgsskolan blir ett rektorsområde, diskussioner förs på tjänstemannanivå om en samverkan, men ingen tror det är politiskt möjligt inom överskådlig tid: -Storleken på grupperna på Friaborgskolan i dag är i genomsnitt 14 elever. Det är självklart att det är kostsamt. Ett annat problem man har att brottas med är hur man ska spara utan att mista de så kallade Wärnerssonpengarna. Reglerna kräver nämligen att man ökar personaltätheten i förhållande till föregående budgetår.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.