Annons

Nedlagt stenbrott naturlig amfiteater

Det nedlagda stenbrottet bakom Tobisborg skulle bli en perfekt friluftsscen. Det anser Österlenpartiet. Deras motion kommer i rödaste rappet. I kväll ska byggnadsnämnden nämligen ta ställning till bestämmelserna för det nya naturskyddsområdet Bäckhalladalen.
Simrishamn • Publicerad 18 augusti 2002

- I nära tio år har jag funderat, säger byggnadsnämndens ordförande, österlenpartisten Manfred Koch. - Simrishamn saknar en friluftsscen med plats för många besökare. Vi har inte möjlighet att arrangera en Robert Wells eller Ulf Lundell-konsert. Eller rent av Nils Poppe-teater. Utbudet är stort av jazz, finmusik och små teatrar. Men vi har ingen stor folklig scen. Det var denna "brist" som fick Koch att spinna vidare på sin idé på Tobishall - en amfiteater med plats för drygt 1 000 personer. - Det fina med Tobishall är förutom närheten till stan att det inte skulle vara så dyrt att ställa i ordning platsen, säger Koch. - Inramningen är ju färdig, säger han och pekar på de höga stenmurarna runt det gamla stenbrottet. - Och golvet lutar redan mot scenen, fortsätter han. Scenen. Den skulle man enligt motionärerna bygga ute i den del av stenbrottet som är vattenfyllt. Genom att ljussätta vattenspegeln skulle den ge scenen en annan dimension. - Om man sedan röjer bort en del sly så har man dessutom havsutsikt från publikplats, säger Manfred Koch. Och kvällssolen har man i nacken. Även entrén till Tobishall är färdig. En stor "portal" i betong som en gång tjänat lastningsficka för stenkross står kvar. Men det finns en hake. Kommunen har för något år sedan köpt hela området, med bidrag från staten, för att göra Bäckhalladalen till naturskyddsområde. Länsstyrelsen har sedan tagit fram reservatsbestämmelser. Dessa ska byggnadsnämnden ta ställning till idag, måndag. - Klockan är två minuter i 12, säger Koch. Om nämnden accepterar bestämmelserna så faller våra planer. I fredags lämnade partiet in sin motion och samtidigt en skrivelse till byggnadsnämnden. Här begär österlenpartisterna att själva stenbrottet undantas från bestämmelserna så att idén med en amfiteater kan utredas. - Naturligtvis är naturen skyddsvärd, men stenbrottet är en industritomt. Den är i högsta grad påverkad av människan redan och skulle därför kunna undantas, resonerar Koch. Och amfiteatern skulle inte behöva betyda några större ingrepp på naturen. Det finns redan planer på en amfiteater i kommunen. Himlabacken i Södra Mellby. - Ja, men det blir ju så fantastiskt dyrt. För Himlabacken handlar det om 100 miljoner kronor och Tobishall några 100 000, säger Koch.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons