Nej till bidrag för gymnasieskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott tycker inte att det finns någon anledning att lämna bidrag till två nya och fristående gymnasieskolor som ska starta i Tomelilla och Kristianstads kommuner.
Simrishamn • Publicerad 27 augusti 2004

UVS gymnasium AB i Malmö har ansökt hos Skolverket om rätt till bidrag och därmed statlig tillsyn av de båda skolorna. I Tomelilla avser bolaget att starta ett specialutformat program med inriktning mot bygg, fordon, samhällsvetenskap och turism. Utbildningen planeras börja höst-terminen 2005 och omfatta 32 elever per årskurs. Vid Österlengymnasiet (före detta Friaborgsskolan) i Simrishamn finns det redan ett for-donsprogram med inriktningarna maskin- och lastbilsteknik samt personbilsteknik. Kommunen har tecknat ett samverkansavtal med Sydskånska gymnasieförbundet från och med läsåret 2004-05. Enligt rektor Thor Andersson och barn- och utbildningschef Göran Nydahl har kommunerna gjort stora investeringar i lokaler, utrustning och kompetensutveckling för att möta elevernas behov. De konstaterar också att det inte förekommit något översök till fordonsprogrammet. Inför läsåret 2004-05 finns det åtta sökande elever från Simrishamns kommun till de aktuella inriktningarna. Rektorn och bun-chefen anser vidare att ansökan från UVS gymnasium AB inte tillför några nya kvalitéer till utbildningsutbudet i regionen. Av samma uppfattning är buns arbetsutskott, vars yttrande går vidare till bun och kommunstyrelsen. Beträffande den nya gymnasie-skolan i Kristianstads kommun, så ska den inrikta sig på bygg samt samhällsvetenskap och turism. Avsikten är att starta utbildningen nästa höst med 64 elever per årskurs. Den planerade fristående gymnasieskolan avser att ta in elever från årskurs 1. Buns arbetsutskott i Simrishamn befarar att elev-underlaget för Österlengymnasiet därmed kan minska. Kvarvarande elevgrupp blir ekonomiskt dyrbar. "Våra möjligheter att tillgodose ungdomarnas intresse minskar kraftigt liksom möjligheten att genomföra ett flertal kurser. Detta blir påtagligt särskilt på lång sikt," skriver Thor Andersson och Göran Nydahl i sitt yttrande. De båda, liksom buns arbetsutskott, gör tummen ner för det nya gymnasiet, eftersom det kan påverka Österlengymnasiet "i väsentlig grad såväl organisatoriskt som ekonomiskt".

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.