Annons

Nova kan komma att starta byggprogram och industriprogram

Nova gymnasium kan komma att få två nya program. Just nu utreds det om man ska starta ett byggprogram och ett industriprogram i Simrishamn.
För att det ska bli verklighet krävs dock en samverkan med näringslivet eftersom programmen består av 50 procent praktik.
Simrishamn • Publicerad onsdag 15:22
Byggprogrammet kan komma att startas på Nova.
Byggprogrammet kan komma att startas på Nova.Foto: Pontus Svensson

Nova gymnasium har idag åtta program, introduktionsprogrammet inräknat. Utbudet kan komma att utökas framöver. Ett nytt av dessa skulle kunna starta redan till höstterminen 2025.

Barn- och utbildningsförvaltningen undersöker just nu möjligheterna att starta dels ett byggprogram med inriktning på husbyggnad och dels ett industriprogram. Båda med inriktning för lärling.

Annons

Enligt uppdraget ska byggprogrammet i så fall erbjudas läsår 2025/2026 alternativt 2026/2027 medan industriprogrammet skulle starta läsår 2026/2027. För att det över huvud taget ska bli möjligt att dra igång programmet krävs det att näringslivet är med på båten.

”Vi har landat i att vår kommun ska undersöka möjligheten för dessa båda program. Det absolut viktigaste för att detta ska bli lyckosamt är just samarbetet med våra företag och näringsliv.”
Jaennine Olesen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Båda program består till 50 procent av praktik och för att få det att fungera måste det finnas praktikplatser att tillgå. Har man tre årskurser i gång i varje program med fulla klasser innebär det Nova behöver 72 praktikplatser. Förutom Simrishamn tittar man även på Tomelilla och Ystad när det gäller möjlighet till praktik.

Att Simrishamn nu utreder att starta byggprogrammet och industriprogrammet är en följd av diskussioner som man haft i Sydöstra Skånes samarbetskommitté, Sösk. Kontentan är att alla kommuner inte kan erbjuda allt utan att kostnaden blir hög och kvaliteten lidande.

– Vi har landat i att vår kommun ska undersöka möjligheten för dessa båda program. Det absolut viktigaste för att detta ska bli lyckosamt är just samarbetet med våra företag och näringsliv, säger Jaennine Olesen, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hon påpekar att det dels handlar om kompetensförsörjning och dels om ungdomars möjlighet att få ett arbete efter avslutad utbildning.

Frågan fanns med som en punkt vid barn- och utbildningsnämndens senaste möte, men man valde då att lyfta ut den. Detta eftersom man först behöver veta att det finns intresse och möjlighet från företagare att ordna praktikplatser till dem som går på de båda programmen.

I mitten av oktober ska kommunen ha ett möte med företagare och därefter ska ärendet tas upp igen.

Roger BingSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons