GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny bok: Från Linné till Lundell - ett litterärt smårgåsbord

"Österlen - landskapet i litteraturen." En antologi med denna lockande titel har redigerats av författaren och kulturjournalisten Tomas Löfström, Rörum.
Simrishamn • Publicerad 17 april 2002

Han har samarbetat med sin far, prästen Inge Löfström, som bland annat skrivit guideboken Detta är Österlen. Bakom antologins utgivning står förlaget Artograf i Simrishamn. - Vad vi velat åstadkomma är ett litterärt smörgåsbord, som är rikt, varierat och personligt dukat, säger Tomas Löfström. Under tre års tid har han arbetat med att välja ut det bästa som skrivits om Österlen under de senaste 250 åren, från Carl von Linnés Skånska resa 1749 till Ulf Lundell i vår tid. Antologin omfattar verk av ett 50-tal författare. Här finns poeter, reseskildrare och skönlitterära berättare. Dessa vägleder läsaren genom ett landskap som är både älskad hembygd och exotisk myt. Kontrasterna blir tydliga mellan det förr så rika bondelandet och den fattigare sjöfararkusten, eller mellan konstnärskoloni och sommaridyll. - Poeten Theodor Tufvesson, bördig från Borrby, var den som på 1920-talet började använda ordet Österlen i positiv bemärkelse. När han flyttade till Tomelilla och sedan lärde känna Piraten i Kivik vidgades det geografiska begreppet, som idag omfattar Ingelstads, Järrestads och Albo härader, säger Tomas Löfström. Han har själv upplevt bygden sedan barnsben, och hans farfar, Frans Löfström, har skrivit mycket om Österlen. - Det svåraste var att sovra bland alla texter, eftersom mycket var okänt för mig. Utgångspunkten har varit att allt ska vara läsvärt och att texterna ska säga något om Österlen. - Arbetet med boken har ökat mitt intresse för naturen och landskapet, medger Tomas Löfström, som hoppas att läsarna med hjälp av texterna ska finna sina egna smultronställen. Boken innehåller nio kapitel, såsom Platsens poesi, Upptäcktsfärder samt Begrepp och gränser. En kort introduktion av varje författare samt ett omfattande person- och ortnamnsregister hjälper också läsaren på traven. Ola Cappelin på Kivik tillhörde dem som skrev på bygdemål. Här ges ett litet smakprov på Albo-dialekten i "Ve staschonen" (Vid stationen): - Didd va en faseled finer kar. Hadd e han for nodd? - Didd e en staschons-skrigjare. - Hadd e didd for nodd? - Jo, didd e en, som skrigjer ud staschonerna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.