unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ny bok om fåglars beteende av Magnus Ullman

På torsdagen är det boksläpp för fågelexperten Magnus Ullmans nya bok ”Hönshjärna, magnetkompass och delat föräldraskap – en smygtitt på fåglarnas hemliga liv”.
Magnus Ullman släpper boken ”Hönshjärna, magnetkompass och delat föräldraskap – en smygtitt på fåglarnas hemliga liv”.
Magnus Ullman släpper boken ”Hönshjärna, magnetkompass och delat föräldraskap – en smygtitt på fåglarnas hemliga liv”.
Foto: Caroline Alesmark

Magnus Ullman är en nestor i sammanhanget och har arbetat professionellt med fåglar sedan 1987. Boken är den elfte i ordningen och den nya boken tar sin utgångspunkt i att människor ofta upplever att de är så bekanta med fåglar. De har dem utanför fönstret, alla vet vad fåglar är och ett beteende tolkas gärna utifrån människans perspektiv.

– ”Min make sjunger i badrummet när han är glad, alltså gör sånglärkan det också”. Så är det ju inte, och i boken uppehåller jag mig bland annat kring att en fågels hjärna ser väldigt annorlunda ut jämfört med en människas. Men också om saker som varför fåglar lägger ägg medan däggdjuren föder levande ungar.

– En blåmeshona producerar ungefär ett ägg per dygn när hon ska få ungar och kan lägga 8-10 ägg, tack vare att de färdigbildas utanför hennes kropp. Hon skulle inte kunna flyga runt med flera tunga ägg i kroppen.

Magnus Ullman ledde sin första fågelskådarresa i början av 80-talet och har hållit många föredrag och studiecirklar, speciellt frågor om fåglars beteende är något som ofta kommer upp. I boken har han djupstuderat olika arters beteenden och tar till exempel upp varför vissa fåglar sköter om ungarna i par, medan det i andra fall, som hos ejdern, bara är modern som tar hand om dem.

– Ejderhannen med sin svartvita dräkt skulle bara locka havstruten till ungarna, där de ligger försvarslösa bland klipporna. Hannarna börjar flytta söderut redan innan äggen är kläckta eller när ungarna är små. Andungarna tar dessutom sin föda själva. Just ensamma mödrar är vanligt hos änder och vadare. Det finns däremot arter där hannen i stället är den som sköter ungarna, till exempel simsnäppor och storspov.

”Hönshjärna, magnetkompass och delat föräldraskap” är full av intressant fakta om både fåglar och däggdjur. I boken berättar Magnus Ullman bland annat om hur snabb ejdern är. Den kan hålla runt 60 kilometer i timmen, och kan i medvind komma upp i 100 kilometer i timmen. Det är snabbare än andra djurgrupper över långa sträckor.

Kapitlen i boken tar upp allt från flygteknik och långfärder till vittring och sång. Fotografierna är tagna över hela världen men de flesta just här på Österlen. Hit kom Magnus Ullman med sin fru 2004 när barnen hade flugit ut och paret var fria att bosätta sig var de ville.

– Hela Skåne är väldigt bra när det gäller fågel men Österlen är speciellt med sin kust mot Östersjön. Det kommer fantastiska sjöfågelsträck om hösten, och här finns fina buskiga miljöer att skåda i. Dessutom gillar jag att här inte är så mycket människor, och inte så många fågelskådare heller. Egentligen är vi för få skådare här, det betyder att det kommer hit en massa rariteter från andra sidan Östersjön som ingen människa hittar, avslutar han.

Boksläppet sker i Södra skolan, Råkullavägen i Brantevik på torsdagseftermiddagen kl 16 och följs av ett föredrag.

Läs mer