Annons

Ny bok om skutskepparnas Skillinge

"En skeppare ljuger sällan," Orden är valda med omsorg i titeln på Berit Åkessons bok som ges ut i dagarna. Sällan, står det. Inte aldrig.
Simrishamn • Publicerad 19 augusti 2002

Åtminstone vissa av historierna som förmedlas är så burleska att man måste fundera över sanningshalten. Men inte en sekund över underhållningsvärdet. Berit Åkesson är uppvuxen på Skillinge och har efter 30 år i Stockholm och Göteborg återvänt till barndomstrakten. Hennes far och farfar var skutskeppare. Fadern, Anders O Åkesson, var en social och utåtriktad sådan som gjorde skutmodeller och flaskbåtar och skrev i Ystads Allehanda. - Det var skillingebor som påpekade för mig att min far borde ha mycket skrivet i gömmorna. Och mycket riktigt fann jag mycket anteckningar, berättar Berit. - I en intervju i Ystads Allehanda för 30 år sedan säger far att han drömde om att sammanställa sina anteckningar och historier. Men han dog 1973 och fick det aldrig gjort. Berit Åkesson har länge tänkt att göra något av materialet, men tiden har inte velat räcka till. - I år skulle far ha fyllt 90 år och i höstas bestämde jag mig för att nu ska det bli, berättar Berit. - När jag sedan var och såg Beatrice Järsås i föreställningen Sjömanshustrur på Skillinge Teater förra sommaren blev jag fylld av inspiration. Ett problem var att få fram bilder att illustrera med. Berit funderade ett ta på någon form av upprop för att samla gamla bilder, men istället tog hon kontakt med konstnären Leif Nelson. - Jag trivs egentligen bättre i gruvliga stadskvarter och har alls inget intresse för hav. Men när jag fick manus fascinerades jag av historierna, säger Leif Nelson. - Detaljerna är burleska. Som till exempel berättelsen om en av männen som var med när Hera förliste. Han satt på kajutan med benet dinglande än 45 grader åt vänster, än 45 grader åt höger. Det är morbida beskrivningar på gränsen till det anständiga. En rad teckningar av Skillingeskutor hjälpte Grafotryck till att få tydliga. Och själv kastade hon sig över historierna. - Det är skildringar av dramatiska händelser på sekelskiftets Skillinge. Om hur killarna gick ut och fick veta hut efter konfirmationen men också berättelser om fartygsförlisningar. De är ofta berättade på ett humoristiskt sätt, men jag förstår att man var tvungen att ha humor för att stå ut. Den äldre generationen Skillingebor känner säkert igen många av historierna och figurerna. Som till exempel Måns Bagare, Per Agas Nicklas och gamle Stark.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons