Ny färja till Kaliningrad?

- Vi har nu markerat vårt intresse av en färjeförbindelse mellan Simrishamn och Baltijsk, säger kommunalrådet Christer Akej (m), nyligen hemkommen från ett besök i den ryska enklaven Kaliningrad.
Simrishamn • Publicerad 19 april 2002

- Den stora frågan är nu att hitta ett rederi som är berett att sätta in ett kombifartyg på leden, så att man kan ta både bulklast och passagerare, tillägger Akej. Han anser att förutsättningarna är goda. Simrishamn kan ta emot fartyg som är 110 meter långa, och med ett djupgående på 5,5 meter. De årliga bettransporterna från Gotland visar att kapaciteten är god. Baltijsk, utanför Kaliningrad, har redan en kaj för katamarantrafik samt inviger nästa år en ny hamn för kombifärjor. Från rysk sida vill man öka turismen och handeln med EU-länderna. - Men idag är det besvärligt med visum och gränskontroller, säger kommundirektör Staffan Tellman. Han är också väl medveten om Kaliningrads problem med arbetslöshet, brottslighet samt prostitution och könssjukdomar. När grannländerna Litauen och Polen ansluts till EU är det risk för att Kaliningrad isoleras eller att enklaven blir en attraktiv frihandelszon i södra Östersjön. Det var på initiativ av Region Baltijsk som Simrishamn inbjöds att gästa staden. I resan deltog Christer Akej, Staffan Tellman, oppositionsrådet Karl-Erik Olsson och Alf-Göran Andersson från Sydsams projekt New Bridges. Gruppen togs emot av bland andra borgmästare Alexander Kuznetzov och vice borgmästare Viktor Koshelev, som även är chef för planeringen av infrastrukturen i Baltijsk. Simrishamns kommunledning ska nu tillsätta en liten arbetsgrupp som ska försöka förverkliga planerna på en direkt färjeförbindelse mellan de båda hamnstäderna.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.