Annons

Ny mottagning med visioner

Lugn och ro för både personal och patienter. Barnmorskorna är entusiastiska över sin nya mottagning och drömmer om både sexologmottagning och egna förlossningsplatser.
Simrishamn • Publicerad 28 september 2011
”Det nya väntrummet är mysigare”, tycker Sofia Albrechtsson och Jonas Löfgren som träffar barnmorskan Ingrid Karlsson på den nya mottagningen.
”Det nya väntrummet är mysigare”, tycker Sofia Albrechtsson och Jonas Löfgren som träffar barnmorskan Ingrid Karlsson på den nya mottagningen.Foto: Bass Nilsson

Den ligger i slutet av korridoren, den nya barnmorskemottagningen på sjukhuset. Ingen genomfartstrafik som stör patienterna, med andra ord.

– De senaste åren har vi funnits på plan 4 där gynmottagningen ligger och där även hudmottagningen låg. Vi har inte haft ett eget ställe. Här däremot ska man kunna sitta och amma i lugn och ro, säger barnmorskan Ingrid Karlsson och slår sig ner i en fåtölj i ett av mottagningens två väntrum.

Annons

Mottagningens tidigare placering ledde också till att blivande mammor och spädbarn blandades med sjuka patienter, något som inte heller var en idealisk situation.

Förra veckan invigdes den nya mottagningen som förutom bättre lokaler också kommer att erbjuda mer personal. Från och med november kommer de två nuvarande barnmorskorna att få en tredje kollega.

– Det kommer att bli förbättrad tillgänglighet både per telefon och på plats, konstaterar Caremas verksamhetschef Berit Rundqvist.

Nya öppettider

Barnmorskorna testar också nya öppettider för de kvinnor som vill komma hit och ta cellprov.

– På torsdagarna har vi öppet sent på efter- middagen så nu hoppas vi att fler ska komma, berättar Ingrid Karlsson och utesluter inte att man kommer att ändra öppettiderna efter hand, för att passa patienterna ännu bättre.

Självständig enhet

Den nya barnmorskemottagningen har ett löpande avtal med Region Skåne och omfattas inte av det avtal mellan Carema och regionen som löper ut 2013.

– Det här är en självständig enhet som lever vidare oavsett vad som händer med Simrishamns sjukhus. Därför är det också intressant att planera för framtiden, konstaterar Berit Rundkvist.

Och framtidsvisioner har barnmorskorna gott om. En vision som kommer att bli verklighet inom kort är psyko- profylax för dem som vill, vid de vanliga föräldraträffarna.

Annons

Sexologisk rådgivning

Ingrid Karlsson, som också är utbildad sexolog, hoppas att det i framtiden kan finnas möjlighet att även ge sexologisk rådgivning på mottagningen.

Hennes kollega Karin Ehde hoppas kunna följa de kvinnor som vill föda hemma genom hela graviditeten och fram till förlossningen. Drömmen för dem båda är ett så kallat födelsehus.

– Vi har tankar på att kvinnor kanske ska kunna föda här. Men just nu är det mer drömmar än visioner, säger Ingrid Karlsson.

I oktober åker de i alla fall till Berlin, tillsammans med kollegor från Ystads BB, för att besöka flera födelsehus och ta med sig idéer därifrån, hem till Simrishamn.

Taner Caliskan
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons