Ny mottagning med visioner
Den ligger i slutet av korridoren, den nya barnmorskemottagningen på sjukhuset. Ingen genomfartstrafik som stör patienterna, med andra ord.
– De senaste åren har vi funnits på plan 4 där gynmottagningen ligger och där även hudmottagningen låg. Vi har inte haft ett eget ställe. Här däremot ska man kunna sitta och amma i lugn och ro, säger barnmorskan Ingrid Karlsson och slår sig ner i en fåtölj i ett av mottagningens två väntrum.
Mottagningens tidigare placering ledde också till att blivande mammor och spädbarn blandades med sjuka patienter, något som inte heller var en idealisk situation.
Förra veckan invigdes den nya mottagningen som förutom bättre lokaler också kommer att erbjuda mer personal. Från och med november kommer de två nuvarande barnmorskorna att få en tredje kollega.
– Det kommer att bli förbättrad tillgänglighet både per telefon och på plats, konstaterar Caremas verksamhetschef Berit Rundqvist.
Nya öppettider
Barnmorskorna testar också nya öppettider för de kvinnor som vill komma hit och ta cellprov.
– På torsdagarna har vi öppet sent på efter- middagen så nu hoppas vi att fler ska komma, berättar Ingrid Karlsson och utesluter inte att man kommer att ändra öppettiderna efter hand, för att passa patienterna ännu bättre.
Självständig enhet
Den nya barnmorskemottagningen har ett löpande avtal med Region Skåne och omfattas inte av det avtal mellan Carema och regionen som löper ut 2013.
– Det här är en självständig enhet som lever vidare oavsett vad som händer med Simrishamns sjukhus. Därför är det också intressant att planera för framtiden, konstaterar Berit Rundkvist.
Och framtidsvisioner har barnmorskorna gott om. En vision som kommer att bli verklighet inom kort är psyko- profylax för dem som vill, vid de vanliga föräldraträffarna.
Sexologisk rådgivning
Ingrid Karlsson, som också är utbildad sexolog, hoppas att det i framtiden kan finnas möjlighet att även ge sexologisk rådgivning på mottagningen.
Hennes kollega Karin Ehde hoppas kunna följa de kvinnor som vill föda hemma genom hela graviditeten och fram till förlossningen. Drömmen för dem båda är ett så kallat födelsehus.
– Vi har tankar på att kvinnor kanske ska kunna föda här. Men just nu är det mer drömmar än visioner, säger Ingrid Karlsson.
I oktober åker de i alla fall till Berlin, tillsammans med kollegor från Ystads BB, för att besöka flera födelsehus och ta med sig idéer därifrån, hem till Simrishamn.