Annons

Ny riksdagsman lovar stöd

- Det är tragiskt att så lite som ett mandat ska tvinga fram ett sådant beslut som torskfiskestoppet. Nu tänker jag agera med kraft för att ett ensidigt fiskestopp inte går igenom. Det konstaterar Göran Persson (s) ny riksdagsledamot från Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 4 oktober 2002

Om frågan kommer upp till omröstning separat finns det ingen möjlighet att jag kan ge mitt stöd. Trots att det stod annat på programmet för torsdagen tog nyblivne riksdagsmannen Göran Persson (s) flyget hem i går för att på plats träffa fiskare och ledare för fiskeindustrin. Göran Persson (s). Bild: Johan Bävman" BORDER="0"Göran Persson (s). Bild: Johan Bävman Avsikten var att få veta så mycket som möjligt av dem som berörs i avsikt att föra vidare informationen "uppåt". -Jag har redan talat med både jordbruksminister Margareta Winberg och miljöminister Lena Sommestad. Min inställning är densamma som den Kaj Larsson fört fram, för torskbeståndet är det bättre att fortsätta och utveckla selekteringen. - Det är också väldigt otillfredsställande att vi inte vet hur det går med den svenska kvoten om vi avstår. Om den fiskas upp av en annan nation som sedan får sälja sin fångst här blir det en märklig situation, menar Göran Persson. Än så länge vet han inte i vilket riksdagsutskott han kommer att hamna, men han har anmält intresse för fiskefrågor, det som hans företrädare Kaj Larsson arbetat med inom jordbruksdepartementet. - Det vore bra för oss om vi har en representant härifrån. Vi får verkligen hoppas att det blir fiskefrågor även för Göran Persson, säger Peter Månsson, delägare i PC-Fisk. Liksom sina kolleger i branschen är han mycket bekymrad. Trots att fiskarna har både anpassat sig till nya regler och själva föreslagit förbättringar för torskbeståndets bästa blir de motarbetade. - Allt känns verkligen märkligt. Samtidigt som allt har ljusnat för oss, både torskbeståndet och kontrollen på både fiskare och fångster har blivit bättre, kommer det här, säger vadbindaren Peter Åberg. Knut Jeppsson, vd på Bengtssons Fisk, har ännu inte varslat någon anställd. Hans företag omsätter 60 miljoner kronor om året och 2/3 härrör sig från torskfisket. Som det ser ut nu får han friställa 12 anställda, men avvaktar in i det sista i hopp om att förslaget stoppas: - Fiskarnas och vår riksorganisation agerar nu. Vi har just haft telefonmöte och bestämt att vi ska uppvakta regeringen. Någon chans att han ska få igen de investeringar han gjort för torskberedningens skull via sillfisket ser han inte. Torskfiskestoppet är inte det enda som slår hårt mot Simrishamn. Från den 1 oktober är det stopp för all sillexport, enligt ett EU-beslut som togs på grund av att man uppmätt för höga dioxinhalter. Det gäller även export av sill till djurfoder och fiskmjöl. - Att torskfiskarna skulle ställa om till sillfiske är uteslutet. Det finns fyra båtar bara här i Simrishamn som fiskar sill och de ensamma klarar av hela den svenska marknadens behov. - Det blir väl till att meta mört i Finjasjön i fortsättningen, säger Peter Månsson ironiskt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons