Nya regnbågar i Tjörnedala

På måndagen samlades en grupp fiskevårdare vid Tjörnedaladammen för att förbereda sommarens flug- och spinnfiske efter regnbåge.
Simrishamn • Publicerad 6 maj 2002

Med hjälp av ett stort nät fångades de regnbågar som lever i dammen närmast riksväg 9. Männen hjälptes åt att dra i land nätet, som snabbt fylldes med fisk. - Dessa regnbågar är på minst ett kilo. Eftersom de har stark revirinstinkt måste vi föra över dom till dammen nedströms Oderbäcken för att kunna sätta ut ny fisk, säger Harry Olsson, kassör i Simrishamns Fiskevårds- och Sportfiskeförening, en anrik förening som firar 50-årsjubileum till hösten. - Vi köper färdig regnbåge på sju-åtta hekto som släpps ut i slutet av maj. Det rör sig om cirka 150 kilo småfisk, berättar Harry Olsson. Allmänheten kan pröva fiskelyckan under tiden 1 juni till 31 augusti, fredagar klockan 15-21 och lördagar klockan 8-12. Ett fiskekort kostar 100 kronor och ger rätten att fånga två fiskar. Många barnfamiljer kommer gärna till den vackra naturen, där det också är ordnat med grillplats och bänkar. På plats finns eldsjälen Wiggo Johnsson eller någon annan från arbetsgruppen. - I år satsar vi på paketfiske till företag och föreningar, som kan ta hit sin personal eller sina medlemmar, säger Harry Olsson. Börie Walfridsson, som är bas för Tjörnedalagruppen, berättar att cirka 50 kilo regnbåge också ska sättas ut i Vite broardammen, där fisket gick bra i fjor. - Det är folk på Tobisviks camping som köper fiskekort där, säger han. Sportfiskeföreningens egna medlemmar kan deltaga i gäddfiske i Tommarpsån, vid Gisslingabro, den 11 och 25 maj.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.