Nya stölder i butiken: ”Synd behöva vara misstänksam”

För tre veckor sedan stal en tonårsliga kläder och smink på 1910. I tisdags var det dags igen. Ett gäng ungdomar kom in och stal varor för 1 000 kronor.
Simrishamn • Publicerad 12 april 2018
Markus Jonasson, ägare till 1910, har drabbats av nya stölder.
Markus Jonasson, ägare till 1910, har drabbats av nya stölder.Foto: Torun Börtz

Det var strax efter klockan 15 på tisdagseftermiddagen som ett gäng i 15-årsåldern kom in.

– De turades om att uppehålla personalen med en massa frågor, medan halva gänget plockade på sig varor, berättar Markus Jonasson som driver klädbutiken.

När YA når honom är han nedslagen.

– Det känns konstigt. I alla tider har det snotts saker, men trenden med ungdomar som stjäl tillsammans är ny. Det är fler ungdomar på stan, vilket man självklart är glad för, och det är synd att man ska behöva vara misstänksam mot dem.

Ungdomsgänget stal bland annat skor, parfym och strumpor för ett sammanlagt värde av cirka en tusenlapp.

– Det var en dagslön för en av de anställda som bara försvann.

Och ingenting får han ut på försäkringen.

– Det är en självrisk på 10 000 kronor så det är inte ens lönt att anmäla stölden.

Ungdomsgänget, som denna gång mest bestod av pojkar, har dock fastnat på butikens övervakningskameror.

För tre veckor sedan var det en liknande händelse i butiken. Då var det fyra tonårstjejer som också fastnade på bild. I detta fall pågår polisutredningen.

– Eftersom det handlar om omyndiga personer måste såväl vårdnadshavare som socialen involveras. Därför är det en mer omständlig process att förhöra unga, förklarar kommunpolis Birthe Parkhagen.

Vid den förra stölden ringde Markus Jonasson polisen när han såg tjejgänget på väg till en annan butik. Polisen svarade dock att de inte hade någon patrull att skicka. Tillsammans med kommunalråd Karl-Erik Olsson (S) skrev han då ett brev till polisen i hopp om ett möte. Polisen har nu svarat och tackat ja till inviten. Mötet kommer att äga rum i maj.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.