Nytt Simrishamnsföretag köper Liwell kemi

Konkursade Liwell kemi får ny ägare från Simrishamn som driver företaget vidare. Det är det nystartade utvecklingsbolaget Perlite concrete med den lokale kändisen Jacques Öhlund i spetsen som köpt kemiföretaget.
Simrishamn • Publicerad 23 januari 2012
Jacques Öhlund.
Jacques Öhlund.Foto: 

Det berättar bolaget i ett pressmeddelande där det också sägs att man säkrar fortsatt produktion.

– Det kommer att bli jätteintressant, säger Jacques Öhlund som är styrelseordförande i bolaget.

I Simrishamn är han mest känd som politiker och sitter i kommunfullmäktige och samhällsbyggnadsberedningen för Feministiskt initiativ. Han och Gudrun Schyman är ett par sedan flera år.

Så fort Jacques Öhlund fick höra talas om att Liwells begärts i konkurs började han att titta närmare företaget.

– Här finns det mycket kompens hos personalen och fina maskiner, säger han. Vi kommer att fortsätta att tillverka färg och utveckla produkterna.

Men det som man hoppas mycket på och som namnet också antyder är perlit. Det är ett material som i dag används som isolering och i växtodling.

– Målet är att ersätta betong med perlit vid husbyggnation, förklarar Jacques Öhlund. Det är ett mycket starkt och lätt material.

Det finns också ett miljöperspektiv på materialet, enligt Öhlund.

– Byggindustrin står i dag för stora utsläpp av koldioxid. Med perlit skulle utsläppen reduceras kraftigt.

Utvecklingsbolaget Perlite concrete Simrishamn AB bildades för tre år sedan och har sitt säte i Simrishamn sedan förra året.

I styrelsen sitter också Birgitta Döme och Staffan Olzon som suppleant.

– Glädjande nog har vi flera starka finansiärer bakom oss, säger Jacques Öhlund. Men även folk som har stor teknisk kunskap.

Hur stor del av personalen vid Liwells som fortsätter i det nya bolaget kommer troligen att klarna i slutet av veckan när bolaget håller presskonferens.

Det var i slutet av oktober som Liwells begärdes i konkurs på egen begäran. Företaget hade då 22 anställda. Kemiföretaget startade på 1980-talet och tillverkar färg, lim, spackel och fogmassor bland annat.

Maria Sällberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.