Nytt system ger färre apoteksombud
- Det är ju mycket enlkare att gå till Apoteksombudet, säger hon.
I Sankt Olof är det blomster- och presentbutiken som är byns Apoteksombud. Här har hon kunnat lämna in sina recept för att två dagar senare komma tillbaka och hämta sina mediciner. De gånger Saga Andersson som driver affären inte tar dem med hem till henne, förstås.
- De är många av byns äldre som tycker att Apotekets nya system är besvärligt, säger Saga Andersson som fått förklara för många av sina kunder hur det ska fungera i framtiden.
De gula receptlapparna som Saga tagit emot från sina kunder och skickat vidare till Apoteket ska försvinna. Istället ska alla recept lagras digitalt. Kunden ska via internet eller telefon beställa sina mediciner som levereras hem till dem via posten.
- Inernet! Det är ju ingen av mina gamla kunder som har dator, säger Saga.
- Och telefonen är inte mycket enklare. Kunderna ska knappa in personnummer och en särskild kod. Det är inte lätt om man är gammal, sjuk och kanske ser dåligt, säger Saga Andersson.
- Det är synd om de äldre på landsbygden. De som bor i stan kan ju fortfarande gå in på Apoteket.
En av Sagas kunder bryr sig inte om nyordningen. Hon tar resolut taxi till stan så snart hon behöver ny medicin.
- Hon säger att hon inte reder ut allt telefontryckande. Men om Apoteket då inte har medicinen hemma så blir det två turer.
Marianne Stenfelt, en annan trogen ombudskund, skakar på huvudet.
- Det är för dåligt det här. Jag har alltid hämtat här både till mig och min granne. Nu blir det bara rörigt.
Oron rör även säkerheten. Vad händer om man beställt medicin och inte råkar vara hemma när posten levererar? Tänk om någon stjäl medicinerna? Vems fel är det då? Kunderna bubblar av frågor.
- Det här blir ren skit, muttrar Sven Hermansson som tittat in i butiken för att hämta mediciner.