Annons

Odlare fick ministerbesök

Vikarierande miljöministern Lena Sommestad (s) var på snabbvisit på Österlen under onsdagen för att bilda sig en närmare uppfattning om svenska frukt- och bärodlares miljöarbete.
Simrishamn • Publicerad 8 augusti 2002
Vikarierande miljöminister Lena Sommestad (s). Bild: Tomaz Jönsson
Vikarierande miljöminister Lena Sommestad (s). Bild: Tomaz JönssonFoto: 

Lena Sommestad anser det viktigt att minska användningen av kemikalier inom fruktodlingen. Bild: Tomaz Jönsson" BORDER="0"Lena Sommestad anser det viktigt att minska användningen av kemikalier inom fruktodlingen. Bild: Tomaz Jönsson Ministern hade valt ett lite säreget transportmedel för att ta sig till den första anhalten på programmet - hon kom ridande till Mona Olssons jordgubbsodling i Djupadal utanför Vik. Hästen hade lånats från ett närbeläget stall. Väl inne i de stora växthusen berättade Mona Olsson om företagets biologiska odlingsmetoder. I stället för att tillgripa kemikalier vid skadedjursbekämpning använder man olika insekter och larver. De lever bland jordgubbarna och äter upp skadeinsekter som bladlöss och spinnkvalster. Vanliga humlor får också agera flygbesprutare genom att de traskar runt i svampsporer i speciella "humlehus". När de sedan pollinerar blommorna på sitt vanliga vis hamnar också svampsporerna där vilket skyddar mot blåmögel. Lena Sommestad tyckte att besöket var intressant, och sade att det är viktigt att man minskar användningen av kemikalier inom odlingen: - Det finns 1000-tals kemiska ämnen i vår miljö och vi har inte ens kartlagt effekterna av de 100 vanligaste än. Vi vill att man slutar att använda de kemikalier som är resistenta, det vill säga som ackumuleras i kroppen och stannar där. Hon sade också att Sverige ligger långt fram på områden som bioodling och kemikaliebegränsning, och att man arbetar för att det svenska synsättet ska få genomslag också inom EU: - Men frågan är om vi kan nå så långt som vi önskar. Det finns starka lobbygrupper inom industrin som vill motverka alla begränsningar av kemikalieanvändningen. Efter att ha provsmakat några av gubbarna lämnade Lena Sommestad växthuset för att bege sig till Orelunds fruktodling i Rörum och Förenade Frukt i Kivik. I bil, den här gången.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons