GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ökning av inbrott i fritidshus – polisens råd: ”Töm huset själv”

84 inbrott i fritidshus det senaste året. Simrishamn sticker ut i polisens statistik för de sydostskånska kommunerna. Polisens råd till fritidshusägare är att inte lämna kvar några värdesaker.
Simrishamn • Publicerad 1 december 2018 • Uppdaterad 1 december 2018
Birthe Parkhagen
Birthe Parkhagen
Foto: Torun Börtz

Var och varannan dag anmäler ägare till fritidshus på Österlen inbrott. I statistiken sticker Simrishamns kommun ut.

Från den 1 november till dags dato har 84 inbrott i fritidshus begåtts i Simrishamns kommun. I denna siffra ingår de 15 inbrott som begicks i Norra Koloniområdet i våras. 69 är alltså inbrotten i rena fritidshus.

Motsvarande siffror i grannkommunerna är ett tiotal i Tomelilla och en knappt hand full i Ystad och Sjöbo.

De flesta inbrott i fritidshus begås under årets mörka del. Om man jämför hösten 2018 med hösten 2017 ser man en ökning av antalet inbrott. I fjor begick åtta inbrott i fritidshus under hösten. Hittills denna höst har 18 fritidshus haft påhälsning av tjuvar.

– Det är mer än en fördubbling. Och då vet vi att det ofta upptäcks fler inbrott under julhelgen då fritidshusägarna kommer till sina hus, säger kommunpolis Birthe Parkhagen.

Hur ägare till fritidshus ska skydda sig mot inbrott är en svår fråga.

– Särskilt i områden där det bara finns fritidshus. Finns det permanentboende i området är rådet att samverka med dem.

Ett annat råd är att inte lämna värdeföremål i sitt sommarviste.

– När man lämnar sitt fritidshus borde man tömma det själv. Vanligt stöldgods är åkgräsklippare och sprit. Ett råd kan vara att inte lämna kvar sprit i sommarstugan och kanske hyra in åkgräsklipparen någonstans.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.