Annons

Olagligt beslut om omdömen

Att införa obligatoriska skriftliga omdömen till elever från årskurs sex är ett brott mot grundskoleförordningen. Flera kommuner har tidigare försökt men fått avslag både i läns- och kammarrätt. Trots det har barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott gett en förvaltningschef i uppdrag att ta fram ett förslag.
Simrishamn • Publicerad 10 mars 2003

Skriftliga omdömen från årskurs sex står som en av punkterna på vad den politiska majoriteten vill genomföra under mandatperioden. Det har föranlett buns ordförande Carl-Göran Svensson (c) att väcka förslaget i sin nämnd och den borgerliga majoriteten sa helt följdriktigt också ja. -Många föräldrar och elever vill att det ska ges betyg på ett tidigare stadium än som det är nu, alltså först i årskurs 8. Vi anser att när en elev lämnar ett stadium efter sex år i skolan bör de också få ett omdöme, säger kommunalrådet Christer Akej (m). -Det finns inte en anställd som skulle acceptera att inte få ett arbetsgivarintyg efter så många år på en arbetsplats. Jag tycker det här är en rättvisesak, har man gått sex år i skolan ska man få ett papper på vad man är bra på och vad man behöver förbättra när man byter stadium. Två som tycker annorlunda, och som därför röstade emot beslutet i buns au samt reserverade sig är Lennart Månsson (s) och Christer Grankvist (s). De anser inte att en förvaltningschef ska utreda olagliga beslut och hänvisar till Skolverkets tidigare uttalanden. -Om en vårdnadshavare uttryckligen begär att få ett skriftligt omdöme kan ett sådant ges, men då ska det vara i beskrivande text och inte likna ett betyg, säger Anita Lindholm på skolverket. Hon betonar att det alltså inte får ges obligatoriska omdömen före årskurs 8. Skolverket har kritiserat bland andra Nacka kommun som gav skriftlig information om elever utan att det skett överenskommelser i varje enskilt fall. Länsrätten i Västerbotten olagligförklarade i en dom ett beslut taget av kommunfullmäktige i Umeå som ville ge skriftlig individuell information till elever från årskurs ett. Enligt grundskoleförordningen ska skriftliga omdömen, när de begärs av vårdnadshavare, fungera som ett komplement till utvecklingssamtal. -De uppgifter jag fått hävdar att det är okej för en kommun att införa omdömen, men självklart måste vi noga kolla upp att det verkligen är lagligt innan vi fattar några definitiva beslut, säger Christer Akej. Räcker det inte med att föräldrar redan i dag har möjlighet att begära informationen? -Jag tycker inte det. Många föräldrar är inte vana vid skolan och vet inte att möjligheten finns. Även om vi ger den informationen tror jag att man drar sig för att ställa kravet.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons