Annons

Olja på vågorna - och på fåglarna

Simrishamn • Publicerad 25 januari 2005
Bo Olsson demonstrerar en svanfångare. Tre man behövs när man ska tvätta en fullvuxen svan. Bild:Ulrika Wangel
Bo Olsson demonstrerar en svanfångare. Tre man behövs när man ska tvätta en fullvuxen svan. Bild:Ulrika WangelFoto: 

Vad händer med naturen vid ett stort oljeutsläpp? Och hur gör man när man tvättar fåglar? Det är några av frågorna man kan få svar på just nu på Simrishamns bibliotek, där utställningen "Olja på vågorna visas" de närmsta tre veckorna.

För utställningen står föreningen KFV - Katastrofhjälp för fåglar och vilt, som syntes mycket i media i samband med oljekatastrofen 2002, då föreningen tog hand om fåglar som kletats ner av olja.

Annons

– Många tror att det räcker att tvätta fåglarna. Men tyvärr är den olja som fåglarna får i sig väl så farlig - oljan kan ge skador på många olika inre organ, berättar Bo Olsson som är ordförande i Simrishamns lokala KFV-förening.

Den första föreningen startades 1979 i Kristianstad av Sture Jönsson. I Simrishamn har man funnits sedan 1984. Att ta hand om oljeskadade fåglar var drivkraften när KFV startades men numera är verksamheten mycket bredare än så, även om Fu Shan Hai-utsläppet var föreningens stora utmaning.

" Rovfåglar som skadat sig, och utmärglade svanar som fastnat i isen, är vanliga "patienter". Men kråkfåglar och duvor är också vanligt att folk ringer om, säger Bo Olsson som häromdagen tog hand om en kattuggla som fastnat i en skorsten i Baskemölla.

Djuren tas om hand av föreningsmedlemmar som har speciellt tillstånd till och utbildning i att ta rehabilitera skadade vilda djur.

– Som privatperson får man enligt lagen inte behålla vilt mer än 48 timmar. Så hittar man en skadad fågel kan man ge den mat och värme men sedan bör man kontakta oss.

Ju fortare skadade djur får hjälp desto större chans har de att klara sig, och tillståndet när de hittas har stor betydelse för om de har en chans att överleva.

– Sjöfåglar kommer ofta inte in till stranden förrän de är mycket medtagna. Och fåglarnas temperament har stor betydelse - ormvråkar och glador är lugna och har större chans att klara att sitta i bur än till exempel sparvhökar som är mer stirriga.

De omhändertagna djuren rehabiliteras i föreningens voljärer - att ha fåglar hemma fungerar inte enligt Bo Olsson. Alltför skadade djur avlivas.

Och vad är då rehabilitering för en sotig och omtöcknad Baskeuggla?

– Den blev rengjord. Och sen blev det en nytinad mus ur frysen. Det ska vara hela djur - det är nyttigast för rovfåglar.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons