Annons

Om konsten att äta sig frisk

En citron, ett knippe persilja, en kiwi och ett paket blåbär. Nyttigheterna lavas sida vid sida i varuvagnen när Barbro Nörgaard förbereder ännu en middag i hälsans tecken. Hon är hjärnan bakom matdagen på Hälsohuset nästa lördag och är över- tygad om att man kan äta sig frisk.
Simrishamn • Publicerad 18 mars 2014
Olivolja och balsamvinäger med salt och peppar till bönsalladen.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Soppan puttrar och sprider väldoft i hela huset.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Apelsiner med marmelad till efterrätt.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Soppan garneras med groddar.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Hemma i köket svänger Barbro Nörgaard ihop en ljuvlig lunch på kort tid.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Bönsallad med allsköns frukter och lök.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Sallad, banan och blåbär med currydressing.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Fyra år har gått sedan Barbro Nörgaard drabbades av cancer. Hon botades och gav sig den på att hålla sig frisk.

– Jag är övertygad om att jag kunnat bevara min goda hälsa tack vare det jag äter. Det är till och med så att jag känner större energi nu än innan jag blev sjuk, säger hon.

Annons

Läkaren Lars Beckman, som skrivit boken Matfrisk, blev hennes guru. Nu har hon lyckats få honom att komma till matdagen på Simrishamns sjukhus och är mäkta stolt.

– Han är läkare och talar om att man kan förebygga sjukdomar som till exempel cancer. Jag skulle vilja att alla läste hans bok och följde hans råd, säger Barbro Nörgaard som också gärna följer råden Kerstin Hultén ger i boken Maten som skyddar.

Lunchgäster

Enligt Lars Beckman finns det en rad råvaror som är extra nyttiga för hälsan. Råvarorna är ingefära, vitlök, nötter, citron, tomat, bönor, kål, chili, lök, blåbär, kakao, fisk och gurkmeja. Några av dem serveras varje dag hemma hos Nörgaards, även när YA är lunch- gäster.

Från mataffären beger vi oss hem till Barbro Nörgaard och blir snabbt utrustade med skalknivar och skärbrädor. Vi får var sin nyttig smoothie och får kavla upp ärmarna. Fotografen beordras att lägga mâche-sallad på ett fat, skiva en banan över och dekorera med blåbär. Till det får hon blanda en dressing med curry.

Själv tärnar jag kiwi, mandarin, äpple, rödlök och blandar med bönor. En dressing med balsamvinäger hälls över.

Kycklingsoppa

Barbro Nörgaard själv tar sig an kycklingsoppan med mängder av frukter och rejält med curry.

Efterrätten, bestående av apelsinbitar med ringlad pomeransmarmelad över, har maken förberett åt oss.

20 minuter senare hugger vi in på vår trerätters lunch och det smakar ljuvligt.

Annons

– Det tar inte så lång tid och är så nyttigt, säger vår värdinna nöjt.

All mat som lagas hemma hos Nörgaards är inte à la Lars Beckman. Barbro snappar upp många råd ur matdebatten.

– Som att man bör undvika socker och vitt mjöl, säger hon. Och så gör vi en dekokt på citroner, vitlök och vatten som vi dricker av dagligen. Gott är det inte, men man vänjer sig.

Med Barbro Nörgaards stora matintresse är det föga förvånande att hon fick uppdraget att sy ihop matdagen i hälsohuset. Bakom arrangemanget står SPF Sumaros, Lobbygruppen Pantrarna, Studieförbundet Vuxenskolan och Frisk på Österlen.

Maria Sällberg
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons