Omfattande gårdsbrandPolisen ska utreda brandorsaken.

- Den tekniska undersökningen får visa vad som orsakade branden, säger polisinspektör Birthe Parkhagen, när hon och en kollega spärrar av brandplatsen vid Hjälmarödsvägen, nordväst om Kivik.
Simrishamn • Publicerad 29 mars 2002

Den femlängade gården brann ner till grunden på skärtorsdagen. Inga personer kom till skada, men boningslängan samt ett antal traktorer och andra maskiner totalförstördes. Ett 20-tal brandmän från Brösarp, Kivik, Sankt Olof, Simrishamn och Tomelilla deltog i släckningsarbetet. Detta försvårades av att branden var explosionsartad och att det blåste västlig vind. I någon länga förvarades också kemiska bekämpningsmedel, som används i fruktodlingen. - Vi fick larmet 15.48, men när jag kom hit efter en kvart var redan fyra av längorna övertända, säger räddningsledare Aage Kilsand. Brandmännen lyckades dock rädda den nordöstra längan, uppförd 1928. I den längan fanns bland annat fyra traktorer och en besprutningsmaskin. - Branden innebär ett avbräck för verksamheten, säger fruktodlare John Orelind, Rörum, som arrenderar den vackert belägna odlingen på 18,5 hektar. - Min traktor är utbränd och elen till droppbevattningen har slagits ut, suckar Orelind. Enligt uppgift hade gårdens ägare, lundabon Jeanette Eriksen, påbörjat en renovering av fastigheten, som tillhört den legendariske Albokungen, Alfred Arvidsson.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.