Annons

Oppositionen besviken på ÖP:s vägval

Oppositionsråd Karl-Erik Olsson är besviken på Österlenpartiets sidval och är inte odelat positiv till att lämna en plats i kommunstyrelsen till Sverigedemokraterna.
Simrishamn • Publicerad 26 oktober 2010
Karl-Erik Olsson (S).
Karl-Erik Olsson (S).Foto: 
Gudrun Schyman (FI).
Gudrun Schyman (FI).Foto: 

– Jag tycker det är tråkigt att Österlenpartiet bara skickade ett mail om att de inte tänkte komma på mötet vi bokat. Ingen förklaring har vi fått, säger Olsson.

Men beskedet från partiet socialdemokraterna ville liera sig med har sjunkit in.

Annons

– Nu ser jag fram emot en mandatperiod med en opposition som är starkare än förut. Fi har lovat stödja oss och tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet har vi 21 mandat.

Samtidigt som Majoritetsgruppen, som består av allianspartierna och Österlenpartiet, presenterade sig för media berättade de också om planen att ge en ordinarie plats i en utökad kommunstyrelsen till Sverigedemokraterna. Om oppositionen inte ställer upp på det vill majoritetspartierna lotta ut den 15 platsen mellan oppositionen och Sverigedemokraterna.

– Vi har inte pratat med majoritetsgruppen ännu, men det känns som om det nog får bli lottning, säger Karl-Erik Olsson. Vi är fyra partier i opposition och vill ha så stor makt som möjligt. Jag har ingenting emot tanken, men det finns andra småpartier som också vill ha plats.

Olsson förutsätter att majoriteten kommer att kalla till överläggningar i veckan.

Gudrun Schyman (FI) är inte förvånad över Österlenpartiets val.

– De har ju jobbat ihop tidigare och känner väl att de står närmare de borgerliga partierna.

– Nu är FI ett oppositionsparti och det är inte illa det.

Hoppet om att det inrättas ett jämställdhetsråd när hon dock ännu.

– Vi ska som samlad opposition arbeta för det.

Huruvida Sverigedemokraterna ska få en plats i kommunstyrelsen får ödet avgöra, enligt Gudrun Schyman.

– Att aktivt motarbeta dem är fullständigt kontraproduktivt. Men man ska heller inte göra tvärt om. Lotten måste avgöra om de ska ha en plats.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons