Annons

Oppositionen fick rätt

Den politiska oppositionen i Simrishamn har fått rätt gentemot kommunstyrelsen. Länsrätten i Skåne har upphävt den överenskommelse som kommunstyrelsen gjorde i juni förra året med Fritid Österlen AB, som drivs av centerpartisten Håkan Erlandsson.
Simrishamn • Publicerad 18 mars 2003

Länsrätten anser, liksom oppositionen, att beslutet om bland annat ett nytt djungelbad skulle ha behandlats av fullmäktige, eftersom det rör sig om omfattande åtaganden från kommunens sida. De som klagade över kommunstyrelsens beslut var oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (s) och hans partikamrat Sven Svensson samt Britta Berg (v) och Annika Hallqvist (mp). I överenskommelsen mellan kommunstyrelsen och Fritid Österlen togs det upp en investering i Korsavads simhall. Bolaget har rätt att bygga ett barnland eller djungelbad för högst en miljon kronor. Bolaget svarar för investeringen samt skötsel och drift tills dess att anläggningen övertas av kommunen. Överenskommelsen innebär att Fritid Österlen har rätt att justera åldersnivå och prissättning för bad i simhallen. Vidare förbinder sig kommunen att ta över anläggningen på följande villkor: den skrivs av på tio år och vid övertagandet betalar kommunen anläggningens värde efter avskrivning med tio procent per år. Kommunen har också rätt att besiktiga anläggningen innan denna övertas. Fritid Österlen förbinder sig att hålla anläggningen i gott skick. Anläggningen får endast byggas under förutsättning att byggnadens tekniska konstruktion tillåter detta. Oppositionen reagerade mot att Fritid Österlen får rätt att justera åldersnivå och prissättning för bad i simhallen. Enligt deras mening är det en fråga för fullmäktige, liksom all annan kommunal taxesättning. Vidare hävdade oppositionen att kommunens ekonomi skulle kunna belastas med utgifter på mellan 250 000 och 650 000 kronor, beroende på hur länge avtalet med Fritid Österlen förlängs. Oppositionen anser att överenskommelsen är av så stor ekonomisk betydelse för kommunens skattebetalare, att beslutet borde ha tagits av fullmäktige. Av samma uppfattning är länsrätten.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons