Oroande prognos för 2012

Knappt en månad in på nya året visar prognosen att Simrishamns kommun går back med elva miljoner kronor i år. Kostenheten, gymnasieskolan, socialförvaltningen och kommunledningskontoret är de svarta fåren som får siffrorna röda. Kommunalrådet är dock än mer bekymrad för framtiden.
Simrishamn • Publicerad 27 januari 2012

Prognosen är ytterst oroande, konstaterar kommundirektör Anna Thott och chefsekonom Peter Andersson i prognosen. Deras rekommendation är att kommunstyrelsen kallar till sig nämnderna med ekonomisk obalans för att kräva omedelbara åtgärder.

De obalanserade nämnderna är barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Inom bun står kostenheten för en miljon minus. Enheten brottas med ökande matpriser och har åtgärder på gång. Dessa ska presenteras för barn- och utbildningsnämnden inom kort. Samtidigt har en utredning börjat jobba med ett förslag till en ny organisation av den kommunala matlagningen.

Österlengymnasiet siar också om ett underskott på 3 miljoner kronor.

-Det är bekymmersamt, men en del av underskottet beror på att skolan fortfarande hr kostnader för de lärare som tog avgångsvederlag, säger Anders Johnsson.

Rektor Torgny Sonestam förklarar vidare:

-Budgeten är baserad på en fingerad sökbild av elever. Vi jobbar med att få fler elever och då kan vi minska underskottet. Vi har flera scenarier för hur vi skall gå vidare när vi vet sökresultatet den 16 febr. Vilket scenario som ska gälla är det barn- och utbildningsnämnden som beslutar, säger han.

Socialnämnden minus är på 2,8 miljoner kronor och förväntas försvinna om nämnden får klartecken att konkurrensutsätta fler verksamheter.

Kommunledningskontoret tror sig sakna en miljon jämfört med budget när året är slut. Hälften beror på Marint Centrums problem att finna hyresgäster medan hälften är lönen till omplacerade barn- och utbildningschefen Erik Lenne.

Flera av minusposterna förväntas alltså rätta till sig, men kommunalråd Anders Johnsson är egentligen mer bekymrad för vad som komma skall.

-Prognoserna visar att vi har 25 miljoner kronor mindre att röra oss med 2013. Förvaltningscheferna har fått i uppdrag att lägga budgetar utifrån de förutsättningarna. Men det är viktigt att vi redan i år genomför förändringar som krävs, säger Anders Johnsson.

Och dessa förändringar är skolstängningar?

-Jag vet inte om vi ska stänga några skolor. Men jag kan konstatera att kostnaderna för verksamheten inom socialförvaltningen ligger 10 procent under normalkostnaden i det kommunala skatteutjämningssystemet medan skolan ligger mer än 10 procent över. Om stängning av skolor skulle bli aktuellt så lär det inte räcka. Det krävs ett annat arbetssätt.

Så bekymrad är denne moderat att han rent av tar ordet skattehöjning i sin mun.

-Det är absolut inte nära förestående för Simrishamns del. Men uppriktigt tror jag det är en tidsfråga innan alla kommuner kommer att tvingas höja skatten.

Ann-Louise Olander
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.