Annons

Osäker framtid för tornet

Framtiden för tornet och de andra verken på Lilla Stenshuvud är oklar. Klart är att de saknar bygglov och kan komma att tas bort om inget annat händer. Kivik art menar att man uttömt sina möjligheter och att det nu är upp till kommunen.
Simrishamn • Publicerad 14 mars 2014
Tornet på Lilla Stenhuvud är åter i fokus efter att det tillfälliga bygglovet är upphävt. Efter en lång process fastslogs att verket måste ha bygglov. Det var därefter som myndighetsnämnden beviljade tillfälligt bygglov.
Tornet på Lilla Stenhuvud är åter i fokus efter att det tillfälliga bygglovet är upphävt. Efter en lång process fastslogs att verket måste ha bygglov. Det var därefter som myndighetsnämnden beviljade tillfälligt bygglov.Foto: Foto: Anettre ?jöstrand, Anette Sjöstrand

- Vi har drivit byggnadsfrågan till vägs ände, säger Kivik arts konstnärlige ledare Sune Nordgren.

Han är hjärtligt trött på den långa och segdragna tvisten och tycker att striden och uppmärksamheten flyttar fokus från Kivik art.

Annons

- Det har blivit en höna av en fjäder och tvisten överskuggar ibland verksamheten. Och det förekommer en vulgärrapportering som är tråkig.

Sune Nordgren menar att det är kommunen som äger frågan och det nu är upp till politikerna att fatta ett beslut. Öppnas det en möjlighet att söka permanent bygglov så är Kivik art inte främmande för att söka bygglov.

- Men då kommer den här processen med överklagande troligen att fortsätta i ett antal år till, suckar Sune Nordgren.

Det var häromdagen som mark- och miljödomstolen avslog Kivik arts överklagande och helt avvisade myndighetsnämndens klagan utan att ens pröva den.

Därmed står länsstyrelsens beslut fast, vilket innebär att det tillfälliga bygglovet för tornet rivs upp.

Det var myndighetsnämnden i Simrishamn som gav det 16 meter höga tornet tillfälligt bygglov. Detta efter en flera år lång domstolsprocess där Ulf Lundell slutligen gick segrande ur striden. Högsta instans slog fast att tornet är att betrakta som en byggnad och därmed bygglovspliktigt.

Bygglovschef Henrik Olsson säger att mark- och miljödomstolens beslut inte är avgörande i själva sakfrågan. Om tornet och de andra verken kan stå kvar eller inte. Ska tornet stå kvar krävs i så fall bygglov.

- Överklagas inte beslutet är vi skyldiga att agera, säger han. Eftersom kommunens överklagan avvisades känns det inte meningsfullt att gå vidare och begära prövningstillstånd. Politikerna i myndighetsnämnden avgör hur frågan ska hanteras.

Kivik art kan överklaga beslutet till högsta instans eller begära ett permanent bygglov.

Konstcentret har dock framhållit att tornet och de andra verken inte är permanenta utan att de är tillfälligt placerade på Lilla Stenshuvud och kan säljas. Vilket också har skett i något fall.

Annons

En detaljplan håller på att tas fram för området med konstverken vid Bergdala gård och på kullen intill Ulf Lundell. Planen ska pröva vad som är lämpligt i området.

Lilla Stenshuvud är en mycket vacker och naturskön plats som omfattas av inte mindre än tre riksintressen och även landskapsskydd. Kivik art har en tidsbegränsad dispens för tornet och venturohuset fram till augusti i år eftersom området har skydd för landskapsbilden.

I framtiden kommer troligen länsstyrelsen ha en avgörande roll för utvecklingen på Lilla Stenshuvud.

När det gäller detaljplanen kommer länsstyrelsens synpunkter att väga tungt efter som de som myndighet bevakar riksintressen och ska även se till det allmänna intresset. Detta gäller även vid en ansökan om bygglov.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons