Annons

Österlens förskolebarn ska göra musik inför konsert i februari

Förskolebarn från Solrosens förskola i Simrishamn var med när Sparbanken Syd delade ut 200 000 kronor – så att förskolebarnen på Österlen ska få sjunga och spela mer musik i höst.
Det kommer att bli egna låtar, musikvideos och en stor allsångskonsert för alla femåringar i kommunen.
Simrishamn • Publicerad 21 september 2024 • Uppdaterad 27 september 2024
Arslan och Mohammad säger att de gillar att sjunga. Arslan gillar Bamse och Mohammed säger att han gillar att sjunga just om Simrishamn. Thomas säger att han gillar att hoppa.
Arslan och Mohammad säger att de gillar att sjunga. Arslan gillar Bamse och Mohammed säger att han gillar att sjunga just om Simrishamn. Thomas säger att han gillar att hoppa.Foto: Maria Broberg

Det är Unga Musik i Syds Utvecklingscentrum och Kulturskolan i Simrishamn som genomför projektet tillsammans.

– Vårt uppdrag är både Skåne och Kronoberg. Jag ville samarbeta med Kulturskolan i Simrishamn för att de ligger så långt framme i barns rätt och delaktighet. Hela det tänket genomsyrar hela Kulturskolan. Det är roligt att djupdyka i en kommun, säger Anna-Carin Fogelqvist, initiativtagare till projektet, från Unga Musik i Syds Utvecklingscentrum.

Några av alla barn som ska få vara med på konserten i februari. Längst fram i bilden står Arslan, Elidana, Lexie och Belle.
Några av alla barn som ska få vara med på konserten i februari. Längst fram i bilden står Arslan, Elidana, Lexie och Belle.Foto: Maria Broberg
Barn från Solrosens förskola i Simrishamn spelade och sjöng när Sparbanken Syd delade ut stipendium på 200 000 kronor till förmån för mer sång och musik till Österlens förskolebarn. På bilden syns Belle, Lexie, Elsa, Elidana, Thomas, Ahmed, Arslan och Mohammad.
Barn från Solrosens förskola i Simrishamn spelade och sjöng när Sparbanken Syd delade ut stipendium på 200 000 kronor till förmån för mer sång och musik till Österlens förskolebarn. På bilden syns Belle, Lexie, Elsa, Elidana, Thomas, Ahmed, Arslan och Mohammad.Foto: Maria Broberg
Annons

Projektet består av flera delar. Musiker från Österlen ska skriva sånger för och med barnen. Låtarna kommer att filmas och bli musikvideos i appen MusikA. I februari avslutas projektet med en stor allsångskonsert på Grand den 12 februari.

Maskoten Lilla A – Karin Holmström – är på plats. Hon är musikpedagog och var med och startade appen MusikA. Sånger som barnen skapar kommer att skrivas in i appen. Nu är hon på plats för att ge barnen deras projekt.

– Det kan vara abstrakt för barnen, jag kan visa konkret hur de ska skriva sång och att det ska in i appen. Tanken är att jag ska skapa nyfikenhet på musiken. Att det ska vara lekfullt och roligt. Appen handlar inte om att uppmuntra barn att vara digitala.

Första dagen är maskoten Lilla A med – Karin Holmström. Hon är tänkt att vara länken mellan barnen och de andra vuxna. En maskot för barnen helt enkelt.
Första dagen är maskoten Lilla A med – Karin Holmström. Hon är tänkt att vara länken mellan barnen och de andra vuxna. En maskot för barnen helt enkelt.Foto: Maria Broberg

Karin Holmström berättar att barn sjunger mindre och mindre på förskolorna.

– Många pedagoger är osäkra på sin röst och om de är osäkra så sjunger de inte med barnen. Musiken är ett språk och är viktig för att att utveckla både motorik och hjärnan. Alla språken behövs, man behöver träna på att sjunga.

Johanna Lundberg från Sparbanken syd var på plats och delade ut priset – som togs emot av Anna-Carin Fogelqvist från Unga Musik i Syds Utvecklingscentrum.
Johanna Lundberg från Sparbanken syd var på plats och delade ut priset – som togs emot av Anna-Carin Fogelqvist från Unga Musik i Syds Utvecklingscentrum.Foto: Maria Broberg

Maria BrobergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons