Österlens museum satsarpå kunskap redan i entrén

Det värsta dammet har lagt sig i det som ska bli Österlens museums nya entré. Merparten av rivningsarbetet inuti det som nyss var Helge Perssons affär är avklarat och nu återstår att bygga upp och fräscha upp den gamla butiken som i sommar invigs som Kunskapsentré.
Simrishamn • Publicerad 16 april 2002
Elisabeth Hermansson, Lena Alebo och Cattis Feuer. Bild: Jan-Olle Persson
Elisabeth Hermansson, Lena Alebo och Cattis Feuer. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Elisabeth Hermansson, Lena Alebo och Cattis Feuer följer renoveringen av Helge Perssons affär som i sommar ska bli Kunskapsentré till Österlens museum. Bild: Jan-Olle Persson" BORDER="0"Elisabeth Hermansson, Lena Alebo och Cattis Feuer följer renoveringen av Helge Perssons affär som i sommar ska bli Kunskapsentré till Österlens museum. Bild: Jan-Olle Persson "26/2 1942 startade Helge Persson affär här" står det skrivit med tuschpenna i en fönsternisch i ett av de tre fönster som liksom en dörr länge varit igenspikade och oanvända. Nu har ljuset åter släppts in, på väggarna har tiden klätts av i lager efter lager av tapeter och masonitskivor och i taket syns rester av anno dazumals stuckatur. -Allt har vi varken tid eller pengar till att göra vid nu, men så småningom vill vi återställa stuckaturerna. Golvet får tills vidare vara kvar i stort sett som det är, vi får se vad det tål. Köpmansdisken och lite annat från affären behåller vi också. Museiintendenten Lena Alebo visar runt tillsammans med Cattis Feuer som haft hand om förprojekteringen och Lisbeth Hermansson som är butiksansvarig. Hantverkarna Leif Nilsson och Håkan Ohlsson låter sig inte störas utan arbetar oförtrutet vidare. De bultar och bankar för tiden är knapp, den 8 juni ska det hållas invigning. -Någon prylbutik blir det inte, det finns tillräckligt många längs gatan. Vi är till för att sälja kunskap och det ska märkas redan i entrén. Precis innanför dörren ska vi ha en dator där man kan hitta uppgifter om våra arkiv. Det tror vi ska väcka intresse för att sedan söka vidare inom museets väggar, säger Lena Alebo. Lager för lager har tiden skalats av på den gamla butikens väggar." BORDER="0"Lager för lager har tiden skalats av på den gamla butikens väggar. Hela sommaren ska en arkivvärd finnas på plats för att hjälpa besökarna tillrätta. Det finns bland annat ett arkiv med 3000 bilder att ta del av. På väggarna ska det finnas rikligt med kartor, som bland annat pekar ut var det finns sevärdheter och fornlämningar, över Österlen. En utställning om österlenska dörrar ska också rymmas inom butiksytan. -Trädgården, som ju är en grön oas mitt i centrum, tror vi kan bli en uppskattad mötesplats. Här ska man kunna slå sig ner och koppla av med en kopp kaffe. Kanske kan det ge ett bättre perspektiv på planket, från insidan, tror Cattis Feuer. Från trädgården planerar man också en handikappanpassad entré. Pengar till den har sökts från Allmänna Arvsfonden och Statens kulturråd.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.