Österlenskolan i blickfånget

Österlenskolan stodpå dagordningen när moderaternas regionråd i opposition, Henrik Hammar och Pia Kinhult, besökte staden.
Simrishamn • Publicerad 26 februari 2003

Båda uttryckte efter besöket att de ansåg att Region Skåne skulle bidra till verksamheten. Frågan är om regionens nuvarande politiska majoritet kan tänka sig att ge ekonomiskt stöd. -Den förra politiska majoritet i regionen gav signaler till oss att man ville genomföra kulturpolitiska satsningar och att man kunde tänka sig att stödja till exempel Österlenskolan. Den nya majoriteten har vi inte fått några klara besked av. Vi har begärt överläggningar bland annat i den frågan, men inte fått något svar. Det säger kommunalrådet Christer Akej (m) som var värd vid partikamraternas besök. Förutom Österlenskolan besöktes också Närsjukvården Österlen där man sammanträffade med dess vd Kennet Grann. Regionstyrelsens ordförande, Uno Aldengren (s), har tidigare sagt att man inte är beredd att avsätta pengar till sådan verksamhet som den Österlenskolan bedriver. -I vår bild av Skåne och det skånska varumärket passar skolans verksamhet definitivt in och det är sådant som bör stimuleras, säger Pia Kinhult som betonar att det faktum att skolan får statligt stöd är ett intyg på kvalitét på utbildningen. Om regionen inte bidrar, hur ställer sig då kommunen till ett ekonomiskt stöd? -Jag vill inte tänka i banor som att regionen inte ställer upp, i så fall menar man inte allvar med att hela Skåne ska få del av utvecklingen. Regionledningen bör komma hit och se på skolan innan man avfärdar en begäran om bidrag, säger Christer Akej.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.