"Osynliga" pärlugglan invaderar i sydöst
Pärlugglan häckar normalt inte söder om granskogsbältet. Men i år är det ovanligt många i Skåne. I ornitologkretsar talar man om invasion. Men varför ugglorna invaderar vet man inte säkert.
- Det kan vara kopplat till födotillgången, säger Jörgen Bernsmo, ornitolog från Simris.
- Häckningen året innan var bra och många ungar överlevde. Om det då blir ont om föda kan de ett år gamla ugglorna bege sig utanför sitt vanliga häckningsområde.
- Man kan också tänka sig att de unga ugglorna har svårt att hitta ett lämplig revir och därför sprider sig över ett större område.
På fågelstationerna i Ottenby på Öland och Falsterbo har pärlugglor fångats och ringmärkts. Av erfarenhet vet man att fåglarna som hittas i Skåne kommit långväga. Från Norge, norra Sverige och Ryssland.
Det speciella med pärlugglor är att de är utpräglat nattaktiva.
- Och extremt svårsedda, säger Jörgen Bernsmo.
- Man kan ha sysslat med fågelskådning i många år utan att ha sett en pärluggla.
Det som avslöjar en pärluggla är oftast andra fåglar.
- Man kan se hur skator flockas och skriker liksom de gör när det kommeren rovfågel. Men eftersom pärlugglan är synnerligen oskygg sitter den oftast blickstilla kvar. Just eftersom de sitter så stilla kan man stå en meter från den utan att upptäcka dem.
Härom dagen såg Jörgen Bernsmo en uggla i ett träd mitt i Simris. I går avslöjade ett gäng småfåglar ännu en pärluggla i tallskogen väster om Norra koloniområdet.
- Det är smått sensationellt att två pärlugglor synts på dagtid här. Det bertyder att det finns en hel del i rörelse i trakten.