Överklagan gav ogiltigt tillstånd

Lantbrukaren bet sig själv i svansen när han överklagade villkoren i sitt tillstånd att använda kemiska bekämpningsmedel inom skyddsområdet för vattentäkt. Nu får han vänta på länsstyrelsens beslut innan han alls får spruta på sina marker.
Simrishamn • Publicerad 20 maj 2002

Sprutar han i alla fall kan det stå honom dyrt.När miljö- och hälsoskyddsnämnden ger tillstånd för användning av bekämpningsmedel inom skyddsområdena är det under vissa villkor. Lantbrukaren måste till exempel göra en omställningsplan och ha ett kontrollprogram. Det är bland annat dessa krav som lantbrukaren ville slippa och överklagade därför villkoren. Miljö- och hälsoskyddsnämnden står dock fast vid sina krav varför överklagan går vidare till länsstyrelsen. Och i och med att tillståndet är överklagat så är det inte giltigt. -Det betyder att lantbrukaren inte får använda bekämpningsmedel förrän länsstyrelsen tagit ställning till överklagandet, säger miljö- och hälsoskyddschef Peter Erlöv. Mer än hälften av de bekämpningar en lantbrukare gör är innan midsommar. Hur lång tid länsstyrelsens behandling av ärendet tar är det ingen som vet. Om lantbrukaren trots det skulle spruta sina marker kan det blir fråga om miljösanktionsavgifter. För de giftigaste klass 1-preparaten är avgiften 20 000 kronor per tillfälle och för klass 2-preparaten 5 000 kronor. -Om lantbrukaren tar tillbaka sin överklagan gäller dock tillståndet, påpekar Peter Erlöv.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.