Annons

På Bénka-Dí tänjs gränser när musiken spretar

Det kan handla om att själv få göra spretig improvisationsmusik, eller bli peppad av ett nytt band på scenen. På Bénka-Dí har man visionen att inspirera.
Simrishamn • Publicerad 9 maj 2005
Herman Müntzing (till höger) spelar på hembyggda instrument, tillsammans med Jocke Karlsson och Rasmus Persson. bild: Thorsten Persson
Herman Müntzing (till höger) spelar på hembyggda instrument, tillsammans med Jocke Karlsson och Rasmus Persson. bild: Thorsten PerssonFoto: 

– I början tänkte vi att det var bäst att ge ungdomarna vad de ville ha.Men vi kom på att vi även har ett ansvar att visa unga människor något nytt, ge nya intryck och ta hit sådant de inte känner till, säger Seth Selleck, ungdomssamordnare som drivit ungdomshuset i fem år.

Mycket har hänt på Bénka-Dí det senaste året.

Annons

Sedan i höstas har en liten fast scen och en enkel ljud och ljusanläggning flyttats in, där ungdomar själva kan få lära sig sköta ljud och ljus. I huset finns bland annat café, replokal och dansstudio, samt en digital inspelningsstudio för radiostationen FM Österlen, för musikvideofilmare och musiker. Ungdomsrådet som håller till i huset är just nu i full gång att bo-ka band till sommarfestivalen. Östblocket, Chick Habit och Slagsmålsklubben är redan bokade.

Att själva skapa händelser för unga i Simrishamn är en stark drivkraft.

– Man måste ta chansen att förändra och påverka om man kan, det är viktigt, säger Louise Waite, som ingår i den aktiva grupp av främst tjejer som utgör Simris-hamns ungdomsråd. Bénka-Dí är ett ställe som uppmuntrar till att vara kreativ och testa gränser, säger Rasmus Persson, som till vardags spelar med bandet Dazed on the carpet.

Idag hittar vi honom bland en massa instrument i improvisationsstudion, tillsammans med Jocke Karlsson och Herman Müntzing, musikpedagog och musiker i bandet Random Buffs.

– När inte Bénka-Dí fanns brukade jag gå på Valfisken och lyssna på jazzkonserter och fattade ingenting. Men det var spännande! Jag tror det är viktigt att man försöker sticka fram näsan, utforskar olika musikstilar och vågar uppleva grejer, säger Rasmus. De band som bokas till konsertkvällarna kan vara väldigt olika sinsemellan, rör sig ofta mellan genregränserna, och ska helst locka till dans.

– Vi vill att det ska finnas en bra kommunikation mellan scen och publik, det är viktigt här på Bénka-Dí, säger Herman Müntzing. Genom sitt arbete i improvisationsstudion plockar han upp fram det bästa ur nyfikna ungdomar med groende musikintresse, berättar Seth Selleck.

Att Bénka-Dí är ett ställe för enbart högstadieungdomar är en stämpel som är på väg bort.

" Fördelen med att ha ett helt alkoholfritt ställe är att människor kan mötas på ett avslappnat sätt över åldersgränserna, berättar Seth Selleck.

– Under våren har det bara blivit bättre och bättre stämning här. Publiken har hittat hit och det är en väldigt kärleksfull atmosfär i huset.

Johanna Gustavson

Annons

0414-289 97

johanna.gustafson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons