Påskpyssel med äggkonst i fokus

Kors, båtar och ansikten – motiven kan varieras i det oändliga när man ristar ägg. I går var det fullt hus när församlingshemmet bjöd in till påskpyssel.
Simrishamn • Publicerad 15 april 2014
Ägg dekorerade med olika tekniker – men alla färgade med samma lökskal.
Ägg dekorerade med olika tekniker – men alla färgade med samma lökskal.Foto: Foto: Mark Hanlon
Vackra ägg. Treåriga Ines Hartwall och hennes mamma Linn ger äggen vackra mönster med hjälp av nyskördade maskrosor och andra växer.
Vackra ägg. Treåriga Ines Hartwall och hennes mamma Linn ger äggen vackra mönster med hjälp av nyskördade maskrosor och andra växer.Foto: Foto: Mark Hanlon
Pilligt men roligt, tycker Wiktor och Julia Johnsson om äggristningen.
Pilligt men roligt, tycker Wiktor och Julia Johnsson om äggristningen.Foto: Foto: Mark Hanlon

– Maria, vad ska jag göra nu?

Nioåriga Julia Johnsson har ristat klart äggets båda ändar och väntar på vidare instruktioner.

I går var det traditionellt påskpyssel på församlingshemmet. Påskkort, kycklingar och inte minst äggristning och äggfärgning stod på programmet. Påskpysslare i alla åldrar fyllde borden.

– Det har aldrig varit så här många tidigare, konstaterar konstnären Maria Lancing nöjt. Som ägg- ristare i tionde generationen är hon mån om att föra traditionen vidare.

– Toppen är alltid bra att börja med för den är starkast, förklarar hon för Doris Olsson, som liksom de flesta andra ristar ägg för första gången.

50 år sedan

– Fast jag har säker gjort det någon gång i skolan för Marias far Axel, som jag hade som lärare. Men det är 50 år sedan, säger hon medan hon försiktigt ristar vidare på ett abstrakt triangelmönster.

– Det kräver tålamod. Och lite matematik.

Maria Lancing försäkrar att det bara är bra om mönstret blir aningen snett.

– I Afrika säger man att det inte får bli alltför perfekt – då blir det farligt.

För den som vill pröva en annan teknik finns ett stort bord fullt av nyplockade maskrosor och annat ogräs. Ett och ett läggs äggen i en bit nylomstrumpa tillsammans med väl valda blad, innan det läggs ner i grytan med lökblad. På så vis får äggen vackra och fantasifulla mönster.

Det är en teknik som Thelma Ljungberg testat. Nu sitter hon och polerar sitt ägg med rapsolja.

– Gnuggar man in ägget med olja blir det ännu finare, förklarar hon.

Sedan får alla ta med sig båda ägg och skalpeller hem - tillsammans med en uppmaning från Maria Lancing.

– Ni får gärna ta med skalpellen – om ni bara lovar att fortsätta rista, generation för generation!

INTERNAL INTERNAL
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.