Passionsbilder visas under fastan
– Ta tillfället i akt och se passionsbilderna, som bara visas under fastan, säger Ingrid Liliedahl, ordförande i kyrkorådet för Sankt Olofs församling.
Övrig tid på året möter kyrkobesökarna en annan syn, nämligen högaltarets altartavla.
Dess mittparti framställer Golgata-motivet. På flygeldörrarna finns sexton bilder av manliga helgon, individuellt utformade och med olika attribut. – När vi stänger flyglarna under fastan kan man se hela passionshistorien i sexton bilder, från fotavtvagningen till uppståndelsen, säger Ingrid Liliedahl.
Hon får hjälp av kyrkovaktmästare Sven Jönsson med att visa de magnifika bilderna.
Liksom altartavlan är dessa bilder i träskulptur, förmodligen från mitten av 1400-talet och den så kallade Lübeckerskolan.
Undantaget kan vara "Petri förnekelse", som kan ha skurits på 1800-talet. Passionsbilderna blev under slutet av 1700-talet övermålade med vit färg från att ha varit mångfärgade.
År 1855 skulle de sedan restaureras och behandlas i färg med bladguld. Men därav blev intet. Förgyllaren N F Aspegren försvann nämligen från platsen med förskottet på 700 kronor!
I stället övermålades de på nytt i vit oljefärg. Denna avlägsnades dock 1959, så att det förnämliga konstverket framstår med träets struktur i huvudsak blottad. Det pålagda guldet framhäver reliefen i bilderna. Hugade har möjlighet att se passionsbilderna vid tre tillfällen i påsk: skärtorsdagens mässa klockan 18, vid långfredagens gudstjänst klockan 9 och under påskdagens mässa klockan 11.
– Vi är ett tjugotal guider som ska visa kyrkan i sommar, men då kan man inte se passionsbilderna, påpekar Ingrid Liliedahl.
Pontus Persson
0414-289 95
pontus.persson@allehandasyd.se