Polisen försvarar sin kontroll

Oavsett om infarten till Wheel Legs klubblokal är allmän eller privat gjorde polisen inget fel när ett antal motorcyklar kontrollerades i samband med en mc-träff våren 2011. Det menar polisen i ett yttrande till Justitieombudsmannen, JO.
Simrishamn • Publicerad 7 maj 2012
Foto: 

Det var den 28 maj i fjor som mc-klubben med säte i Järrestad ordnade ett så kallat rumble run. Motorcyklister samlas och kör en förutbestämd runda på Österlen. Vid denna träff gjorde polisen en kontroll av flera fordon.

Mc-klubben menar att polisen gjorde sig skyldig till olaga intrång när de utförde sin kontroll på privat mark. Klubben menar också att polisen trakasserade deltagarna och gjorde en anmälan till JO. I ett brev till JO kräver klubbens ombud att JO åtalar polischefer, delar ut varningar och ger poliser löneavdrag. Klubben vill också att JO granskar polisens arbete med mc-gäng och att lagen ändras till förmån för mc-klubbarna.

Polisen har i ett tidigare yttrande till JO skrivit att infarten till klubblokalen är en genomfartsväg som leder till ett bostadsområde. Något som mc-klubben protesterar emot. Vägen är inte allmän utan ägs av samme privatperson som mc-klubben hyr sina lokaler av.

För att reda ut begreppen har JO bett polisen att göra en kompletterande utredning. Denna har nu gjorts och polisen står fast. Polisen anser inte att man gjort sig skyldig till olaga intrång. Kontrollen av fordonen är heller inte att betrakta som husrannsakan.

Enligt polislagen har polisen rätt att kontrollera trafik oavsett om platsen är allmän eller privat. På samma sätt undantas polis i yrkesutövning från förbud att trafikera enskild väg även om en förbudsskylt är uppsatt. Polisen måste inte ha beslut om husrannsakan för att kontrollera trafik på en enskild väg.

Polismyndigheten menar alltså att trafikkontrollen utfördes i enlighet med gällande lagar.

JO har som mål att fatta beslut i det här ärendet innan sommaren.

Jenni Dahlgren
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.