Polisen slår tillbaka mot mc-gäng

Polisen kränkte inte mc-klubbens Wheel Legs rättigheter när mc-gänget utsattes för en kontroll. Det svarar nu polisen JO i ett yttrande över klubbens anmälan
Simrishamn • Publicerad 25 januari 2012
Foto: 

Det var ingen slump att klubben utsattes för en kontroll i våras i samband med en mc-träff.

-Wheel Legs har kopplingar till kriminella mc-gäng, berättar biträdande polischef Thomas Servin. Klubben tillhör den så kallade Sverigemodellen.

Sverigemodellen innebär bland annat att en klubb accepterar eller sympatiserar med det kriminella gänget Hells Angels.

-Simrishamnsklubben ligger visserligen långt ner på skalan, men man har köpt konceptet och umgås till exempel med Hells Angels-medlemmar på mc-fester, säger Thomas Servin.

När polisen fick reda på att Wheel Legs hade ett så kallat mc-run (kortege) beslutade polisens insatschef att man skulle kontrollera deltagarna, deras maskiner och nykterheten bland annat.

Enligt klubbens anmälan trängde polisen in på privat område i en massiv insats som saknade proportioner. Polisen spärrade vägar och utfarter vid klubbens lokal utanför Järrestad.

Klubben menar deras grundlagsskyddade mötes- och yttrandefrihet kränktes vid polisens insats.

27 poliser skulle ha deltagit i kontrollen, enligt anmälan.

I sitt svar till JO skriver polisen att fyra poliser deltog i kontrollen. Och att man stod på en väg som går igenom ett industriområde där Wheel Legs klubbhus finns, vägen ska sedan fortsätta mot ett bodstadsområde.

-Vi hade sedan tidigare planerat linjeverksamhet i Simrishamns kommun, säger Thomas Servin. Det har vi gjort tidigare i flera andra kommuner. Det innebär att vi under tre dagars samlade insatser gör kontroller av trafiken, nykterhet, krogtillsyn, insatser mot narkotika och ökar synligheten.

Ingen av de kontrollerade deltagarna vid mc-träffen rapporterades för något brott eller trafikförseelse.

Enligt polisen var flera av de motorcyklar som parkerade utanför klubbhuset belagda med körförbud, oskattade eller avställda.

-Polisen närvaro fungerade brottsförebyggande eftersom ingen av de motorcyklarna deltog i kortegen, säger Thomas Servin.

Under själva rundturen upprättade polisen en kontroll i Gislöv där flera bilförare och tio mc-förare från klubbens kortege kontrollerades. Även där var alla förare prickfria.

JO kommer nu att fundera ett tag innan myndigheten fattar beslut i ärendet.

Polisen är dock inte orolig för att JO kommer att rikta kritik mot dem.

-Nä, det tror jag inte, säger Thomas Servin. Vi tycker att vi har hållit oss inom regelverket.

Men om JO beslutar att kritisera er insats?

-I förlängningen kunde det då hindra polisarbetet. Särskilt det som riktas mot mc-gäng.

Ann-Louise Olander
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.