Politiker eniga om minkar

-Det är väl självklart att minknäringen ska vara kvar! Här har ju djuren det bra men om det blir ett förbud flyttar man ju bara över produktionen till andra sidan Östersjön där villkoren är sämre för minkarna.
Simrishamn • Publicerad 6 maj 2002

Det säger riksdagsman Maud Ekendahl (m) som intresserat sig för just minknäringen i Skåne och Blekinge. Hon har tidigare besökt Stengårdens minkfarm och i går mötte hon Tom Ekström på Skillinge Fisk Impex AB i Simrishamn som levererar foder till minkuppfödning. -Om man värnar om djuren ska man väl inte förbjuda näringen. Är det något som inte fungerar väl bör man i stället ändra på villkoren, tycker kommunalrådet Christer Akej (m) som var med vid besöket och som inte tror att socialdemokraterna verkligen kan gå så långt som till lagstadgat förbud. Båda ser de ett stort problem om ett förbud mot minkuppfödning tas. Tom Ekström är också emot ett förbud, men tror inte konsekvenserna för hans företag skulle bli så stora: -Via Kaliningrad exporterar vi redan i dag cirka 90 procent av fodret. Om ett förbud skulle införas tror jag inte vi får några problem att sälja även de resterande tio procenten. -Det förvånar mig dock om socialdemokraterna verkligen kan göra slag i saken och stänga en hel näring samtidigt som man värnar arbetstillfällen. Den största delen av produktionen på Skillinge Fisk Impex AB är dock fisk för konsumtion. Tom Ekström tycker att det är bra att det införs restriktioner inom torskfisket för att säkra reproduktionen. Däremot uppmärksammade han Maud Ekendahl på vissa av de kampanjer som förs: -Småtorsken måste vi värna och man borde utöka den fredade lekplatsen i Bornholmsdjupet. Men att köra kampanjer som går ut på att få folk att sluta köpa torsk är fel väg att gå. Det finns ju gott om torsk, det har landats i princip lika mycket fisk i år som i fjol.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.