Politiker struntade i möten i fyra år

Under fyra år har Simrishamns representant i kommunförbundet AV Media inte gått på ett enda styrelsemöte. Förbundet klarar sig utan politisk inblandning, menar den av kommunfullmäktige valda representanten Mats Hagelin (m).
Simrishamn • Publicerad 18 december 2002
Mats Hagelin (m) tycker inte det meningsfullt att att lägga ner tid på verksamhet som i sammanhanget är så liten. Arkivbild: Jea Jonsson
Mats Hagelin (m) tycker inte det meningsfullt att att lägga ner tid på verksamhet som i sammanhanget är så liten. Arkivbild: Jea JonssonFoto: 

Det var Hagelins ersättare i styrelsen Christer Grankvist (s) som tog upp frågan under måndagens kommunfullmäktigesammanträde. Under frågestunden krävde han en förklaring av Hagelin. - Jag har följt AV Media genom kallelser och protokoll, men det är rätt att jag inte varit på mötena. Detta är en liten del av buns stora verksamhet och man måste prioritera. Vi moderater menar dessutom att en välfungerande organisation som denna klarar sig utan politisk inblandning, sade Mats Hagelin. Simrishamns kommun betalar årligen 300|000 kronor i medlemsavgift till förbundet. För att bevaka hur dessa pengar används ingår en person från varje kommun i förbundets styrelse. I Simrishamn har kutymen varit att uppdraget ges till buns ordförande. Följaktligen valdes Mats Hagelin till ombud i AV Media av kommunfullmäktige när mandatperioden började. Fyra år har gått och Mats Hagelin har alltså inte varit på ett enda av förbundets fyra sammanträden per år. Han har heller inte informerat sin ersättare om att han haft förhinder. - Varför låter man sig då väljas om man aldrig haft för avsikt att gå på mötena. Det är väl lite väl nonchalant, menade Christer Grankvist. - Man undrar ju vilket anseende Simrishamns kommun får. Simrishamn är nämligen den enda medlemskommunen vars ordinarie ombud aldrig deltagit vid sammanträdena. Men Hagelin höll fast vid sin inställning: - Det är inte stor mening att lägga ner för mycket tid på en verksamhet som i sammanhanget är så liten. På det örat ville dock inte Christer Grankvist lyssna. - Detta är en principiellt viktig fråga. Jag beklagar Hagelins inställning ur demokratisk synvinkel. Vid fullmäktigesammanträdet valdes Simrishamns nya ombud i AV Media. Nämligen buns nya ordförande Carl-Göran Svensson (c).

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.