Annons

Politikerkrav: Återanställ den sparkade chefen

Nu kräver politiker att den sparkade samhällsbyggnadschefen Ingvar Bengtsson ska få tillbaka jobbet. Det riktas också kritik mot att kommunstyrelsens ordförande Anders Johnsson (M) inte förankrade beslutet om avsked med andra ledande politiker.
Simrishamn • Publicerad 20 augusti 2014
Politiker kräver att samhällsbyggnadschef Ingvar Bengtsson får sitt jobb tillbaka.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

– Jag är tveksam till att kommunen har tagit rätt beslut när man avskedade Ingvar Bengtsson. Det har nu efter att han förlorat jobbet kommit fram uppgifter som tyder på att fel beslut har tagits. Jag kan inte döma Ingvar Bengtsson. Just nu är allt väldigt jobbigt och det som hänt är en tragedi för alla inblandade, säger Håkan Erlandsson (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Diskuterades inte

Annons

När Anders Johnsson tillsammans med personalchefen Johanna Sjöstrand den 28 juli skrev under beslutet om att stänga av Ingvar Bengtsson samt att kommunen avsåg att avskeda honom, gjorde han detta utan att diskutera frågan med de två andra i presidiet, det vill säga Håkan Erlandsson och Karl-Erik Olsson (S).

– Jag tycker inte att jag och Karl-Erik Olsson visste vad vi behövde veta. Ärendet var sekretessbelagt. Men alla hade nog tjänat på att vi hade varit tre i kommunstyrelsen som diskuterat innan beslut togs, säger Håkan Erlandsson.

Mastprojektet rätt skött

17 av fakturorna som låg grund för kommunens avsked rörde utbetalningar till Mastprojektet, ett EU-projekt.

– Detta är ju helt rätt skött av Ingvar Bengtsson. Vad jag vet finns det ytterligare fakturor som inte kommunen ska betala, där ersättning kommer från annat håll. Det är därför jag ifrågasätter om beslutet att avskeda honom är rätt. Jag kommer att ta upp frågan på kommunstyrelsens arbetsutskott i dag och kräva besked i en rad frågor.

Karl-Erik Olsson (S) avstår att kommentera frågan om Ingvar Bengtsson avskedades på felaktiga grunder.

– Jag kommer att diskutera frågan med personalchefen Johanna Sjöstrand på torsdag. Jag vill se hela underlaget till det som ledde till avsked. Nu är det en massa rykten om detta, säger Karl-Erik Olsson.

Christer Vigren (ÖP), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, anser att Ingvar Bengtsson ska återanställas.

– Det fanns ingen saklig grund för att avskeda honom. Detta är inget annat än en praktskandal. De politiker som fattat beslut i ärendet är förda bakom ljuset, säger Christer Vigren.

Hans partikamrat håller med:

– Jag vill att han ska få jobbet tillbaka. Det hela har gått för fort. Ingvar Bengtsson straffas för att han inte velat säga upp Jan Lundmark, säger Kjell Dahlberg (ÖP).

INTERNAL INTERNAL
Emma Lawesson, Maria Persson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons