Annons

Politisk strid om strandskydd

Simrishamn • Publicerad 15 oktober 2010

ººDet blev strid om strandskydd vid senaste mötet med samhällsbyggnadsnämnden.

Med siffrorna 8-3 röstades moderaterna ned av de andra i nämnden.

Annons

De tre moderata politikerna ville upphäva strandskyddet för en fastighet nära Tommarpsån så att kommunen kunde stycka av marken och sälja tomten.

Men majoriteten ville som sagt annorlunda.

– Vi vill värna om Tommarpsån och strandskyddet, säger ordförande i nämnden Ulf Johansson (C). Det är ett viktigt och uppskattat strövområde. Kolonisterna var också negativa till försäljning.

Samhällsbyggnadsnämndens förslag blir nu att det gamla huset rivs. Och därmed blir strandskyddet intakt även i framtiden.

Huset är en äldre paviljong som ligger mellan ån och norra koloniområdet. Taxeringsvärdet uppgick förra året till 428 000 kronor för marken och 82 000 kronor för huset.

Avståndet till ån är mindre än 50 meter. I dag står huset tomt sedan en tid tillbaka. Fastighetens läge med strandtomt anses attraktivt och förmodligen skulle en försäljning inbringa mer än taxeringsvärdet.

Huset stod länge på så kallad ofri grund. Ägaren arrenderade marken av kommunen. 2003 köptes huset av kommunen för 150 000 kronor.

Kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslut huruvida huset ska rivas eller om man ska stycka av marken och sälja den 800 kvadratmeter stora fastigheten. I båda fallen krävs att strandskyddet upphävs.

– För att riva huset krävs bygglov och då måste strandskyddet hävas, säger Ulf Johansson.

Gert Ljungqvist gert.ljungqvist@allehandasyd.se
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons