Populär träffpunkt försvinner

Risken är överhängande för att torsdagslunchen blir sista måltiden med gänget på Valfiskens restaurang för många stamgäster. Då stängs nämligen krogen och många äldre blir ?hemlösa?. Om den någonsin öppnas igen står än så länge skrivet i stjärnorna.
Simrishamn • Publicerad 30 januari 2002

- Jag kommer att sakna samvaron med gubbarna. Här sitter vi varenda dag och ljuger över matbordet, och har så gjort i många år nu, säg vart ska man ta vägen hädanefter? Olle Borg hör till stammisarna på Valfisken och har så gjort sedan han flyttade till Simrishamn för drygt fyra år sedan. Här delar han varje dag, vardag som helg, bord med samma pågar och någ-ra av dem har regelbundet och troget gått hit och ätit i tio års tid. - Det blir så när man blir ensam. Så länge frun levde var jag bortskämd med att få mat serverad, men själv klarar jag det inte. Matlagning är jag dålig på och gör jag något hemma blir jag sittande vid skärbrädan. Det är inte som här, att komma hit är att komma ut och umgås, en riktig avkoppling i vardagen, säger Elof Hansson som befarar en mindre svältkur. Här samsas pensionärer, jobbare och skolbarn från Nils Holgersson-skolans högstadium om utrymmet och även om det kan bli nog så fullt kring borden vid middagstid är det bara gemytligt tycker gästerna. - Man träffas och har trevligt, det är en viktig social bit. Alla kring bordet har erbjudits fortsatt lunch på Skönadalshemmet, men det lockar inte någon av dem. Fast vad har de för val? - Skönadal är ju en hel kilometer att gå till. Det är ingen kort sträcka för den som har trötta ben eller kanske måste ha rollator, säger Olle Borg. - Kocken är ju förstås ett alternativ, men där är det besvärligt att komma upp, det är ingen dålig trappa de har, menar Stig Olsson. Sedan februari 1994 har Samhall Gripen drivit restaurangen som i dag sysselsätter sex anställda på heltid och två på deltid. Därtill kommer någon som går på arbetsträning. Hyreskontrakten med kommunen löper på tre år. Men när det skulle förnyas i december ville kommunen höja hyran och ställde också upp andra villkor. Dessa kunde Samhall Gripen inte acceptera. - Det rörde sig om en rejäl hyreshöjning och dessutom ville man att vi skulle köpa ut maskinparken och förlänga öppettiderna till att även gälla kvällar. Men att driva krogen kvällstid när bara enstaka gäster droppar in för en kopp kaffe är inte rimligt, säger arbetsledaren Anne Akkermann och tillägger: - Ett annat problem vi har är att det är svårt att få tag på restaurangpersonal inom Samhall. All personal kvarstår som anställda inom Samhall. Någon ska börja på fabriken i Simrishamn, andra hamnar i Ystad på städ- och fastighetsavdelningen eller tomatodlingen. Anna Akkermann själv får jobb på företagets restaurang i Malmö.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.