GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Prinsessan bjöds på lokala godsaker – men höll på att inte få mjölk i kaffet

Under vandringen bjöds prinsessans närmaste sällskap på fika och lunch. Allt kom från lokala matproducenter. Men det höll på att gå illa strax innan maten serverades.
Vitemölla/Stenshuvud • Publicerad 13 juni 2018 • Uppdaterad 13 juni 2018
Skånsk äggkaka på Brösarps gästis.
Skånsk äggkaka på Brösarps gästis.

Lunchen serverades i det gröna på en plats som i folkmun kallas för Åhällan, i Vitemölla.

Strax innan kronprinsessan och hennes lunchsällskap anlände till platsen kom en bil lastad med mat, bestick och tallrikar. Allt fick bäras upp för en grässtig till matplatsen.

Ett mindre missöde skedde när maten skulle köras upp för stigen på säckkärror – en korg trillade och några skålar gick i kras.

– Det var ett serveringsfat som gick sönder men det var ingen fara. Och så var det chokladbitar med papper som fick vi plocka upp igen. Det var inte kul att göra det precis innan gästerna kom, säger Hanna Hansson Cederberg som driver Brösarps gästgifveri.

Det var alltså det lokala gästiset som stod för maten och de serverade – såklart – den välkända äggakakan.

– Det är en liten ära att vara utvalda till detta ärofyllda uppdrag. Klart det skulle vara äggakaka, det är så typiskt både för Skåne och Brösarp. Vi serverade den med knaperstekt fläsk och rårörda lingon.

Men missödena tog inte slut där. Plötsligt insåg serveringspersonalen att det saknades mjölk till kaffet.

Lokal must och mjölk från Vitaby kyrkby mejeri serverades till förmiddagfika på Naturum.
Lokal must och mjölk från Vitaby kyrkby mejeri serverades till förmiddagfika på Naturum.

– Då fick vår fantastiska husfru Petra kasta sig i bilen och landade här med två liter ekologisk mjölk precis när kronprinsessans skulle ta mjölk till kaffet. Det gick jättebra. Man behöver lite dramatik, säger Hanna Hansson Cederberg.

Kronprinsessan var enligt uppgift väldigt nöjd.

– Hon sa att det var fantastiskt gott. Jag uppfattade det som att det var första gången hon åt det. Hon sa att hon hoppades att vi skulle ses igen, säger Hanna Hansson Cederberg.

Kronprinsessan är glutenintolerant så hon fick en egen liten äggakaka.

– De satt i backen på sittunderlag och åt i solen. Jättefint arrangerat, säger Hanna Hansson Cederberg och berättar att det var landshövdingen själv som hade tänkt ut att just Brösarps gästgifveri skulle få stå för maten.

Mellbybagaren postade en bild på Instagram på godsakerna som de bjöd på.
Mellbybagaren postade en bild på Instagram på godsakerna som de bjöd på.

Redan under morgonen bjöds Victoria på fika på Naturum på Stenshuvud.

– Det var fröknöcke med mozarella från Vitaby kyrkby och tomater från Orelund och ramslök. Och sen var det kavringmackor med Raskarumskyckling och kycklinglever, berättar Johan Andersson på Mellbybagaren.

– Vi fick uppdraget för att det skulle vara lokala grejor.

Dessvärre hade Victoria inte så mycket tid för att provsmaka allt det goda eftersom hon var 30 minuter sen från starten.

– Hon var rätt stressad men hon åt det ändå. Säpovakterna hade mer tid att smaka och tyckte det var jättegott, säger Johan Andersson.

Liv Akne
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer