PRO 60-årsjubilerar

Allt började med att några pensionärer träffades över en kopp kaffe i en trädgård. Året var 1944 och mötet ledde till att PRO Simrishamn bildades av 14 medlemmar.
Simrishamn • Publicerad 12 maj 2004

Sedan dess har 60 år passerat och på fredagen är det jubileumsfirande på större arena än runt ett kaffebord. Då står Gislövs Stjärna smyckad till fest. -De personer som tog initiativet till att bilda föreningen har vi i dag anledning att sända en tacksamhetens tanke, konstaterar en tidigare ordförande, Stig Andersson. PRO fyller på många sätt en stor uppgift för sina medlemmar. Förutom att det är en möjlighet till social samvaro förenas ofta nytta med nöje. Utbudet är stort, allt från boule- och kortspel till sycirklar, körsång, qigong och gemensamma promenader, för att inte tala om de regelbundet återkommande och populära danstillställningarna till levande musik på "Stjärnan". -Aktiviteter är bästa medlet för den som vill göra vardagen ljusare och tillvaron meningsfull, tycker Stig Andersson. I den allra första styrelsen var Oskar Olsson ordförande, Matilda Holst, sekreterare, och Axel Lundstedt, kassör. Redan efter två år hade medlemsskaran växt till över hundra men någon större verksamhet var det dock inte, ekonomin var nämligen så dålig att styrelsen inte vågade satsa på några aktiviteter att tala om. I slutet av 50-talet hölls möten fyra gånger om året och ungefär tio år senare började antalet aktiviteter växa märkbart. I mitten av 70-talet började man göra bussutflykter, både till teaterföreställningar och som studiebesök. I början av 90-talet återuppstod också sångkören. När det nu är dags för jubileum lär det ske till både sång, musik och dans. Nuvarande ordföranden Irene Berg står för välkomnandet innan jubileumsmiddagen aväts, tillbakablickar ska bjudas och plats ges för de inbjudna gästerna att ta ordet. Man har dessutom bäddat för att det ska bli underhållning av klass. På plats på scenen finns nämligen komikern Adde Malmberg och kanske blir PRO-medlemmarna de enda som får se honom på "Stjärnan" i år eftersom sommarrevyn har tagit paus.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.