Processen om Kyhlbilarna ännu inte avslutad
Som att vara precis framme vid målsnöret men just som det ska sprängas är det stopp.
Ungefär så beskriver Ulf Thorstensson, bygglovsgranskare på stadsarkitektkontoret och den som sköter ärendet, känslan när beskedet kom från Kronofogden. Avslag. Av formella skäl.
När Regeringsrätten i höstas definitivt fastställde byggnadsnämndens beslut, det togs i juni 2002, om att bilarna skulle bort var det nog många som trodde att saken var all. Men icke.
Fastighetsägaren KB Silverpenningen kom igen med nya friska tag och begärde inhibition av beslutet om flyttning med hänvisning till att man nu efterflöjt kommunens krav och lämnat in bygglov. Därtill har hälften av bilarna redan flyttats och hyresgästens, KB Diamant-hornet, rätt skulle ha kränkts eftersom man där förs nu skulle ha fått information och inte kunnat ta del i förvaltningsprocessen.
De juridiska spetsfundigheterna tar på byggnadsnämndens krafter och en jurist är återigen inkopplad.
Kristina Alexis är det som hanterat ärendet på Kronofogdemyndigheten. Hon förklarar att även om man avslagit det som i första hand yrkades går ärendet vidare till en prövning för så kallad särskilt handräckning. Det ska avgöras vid Kronofogdens enhet för summarisk process i Luleå, där parterna ges en ny chans att yttra sig, men även om det verkar vara en snårig regelväg tror hon inte att det ska behöva ta så lång tid. Kanske bara ett par veckor:
– När det gäller något så ingripande som tvångs-åtgärder måste vi vara säk-ra på att göra rätt, det är en fråga om rättssäkerhet.
En annan väg för kommunen att gå är via en stämning i tingsrätt. Men det kan ta tid eftersom ett beslut där kan överklagas.
Jea Jonsson
0414-289 97
jea.jonsson@allehandasyd.se