Psykiatrichef förnekar kränkning

- Det är nonsens att påstå att jag skulle ha uppmanat enhetschefen att se sig om efter annat jobb och jag kan inte förstå att personalen inom psykiatrin inte tror att de kan tala öppet. Det måste någonstans ha blivit ett missförstånd. Det vore mig fjärran att använda mig av repressalier.
Simrishamn • Publicerad 9 april 2002

Det säger Janina Lillo-Gil, verksamhetschef och chefsöverläkare för psykiatrin inom Ystads sjukvårdsdistrikt. Men ord står mot ord. Enhetschefen Gun Karmborg förklarade förra veckan i YA att hon har för avsikt att göra en anmälan om kränkande särbehandling på grund av sin chefs uppmaning. Och efter sitt besök på den psykiatriska slutenvården i Simrishamn förväntas Arbetsmiljöinspektionen komma med en rapport den här veckan. - Personalen har varit med om många chefsbyten under de senaste åren. Den kaotiska situationen fanns redan när jag började som chef. Kanske är det så att man projicerar ett generellt missnöje på mig. I september i fjol började Janina Lillo-Gil som överläkare inom psykiatrin. Den 14 januari tillträdde hon som både chefsöverläkare och verksamhetschef. Diskussionerna om att flytta slutenvården till Ystad var igång innan hon kom. Dålig bemanning, överbeläggningar och problem med att flytta vårdkrävande patienter från och till Simrishamn är inte det enda skälet till en eventuell flytt, några politiska beslut är inte fattade. Vad som krävs är en omorganisation inom hela psykiatrin, anser hon: - Det är sant att organisationen är sjuk. Det finns ett systemfel inbyggt och det måste vi komma tillrätta med. Organisationen är sårbar, det räcker med att en läkare, eller annan personal i de sju små teamen, är borta för att det ska bli problem. Det finns tankar på att placera samtliga öppenvårdsmottagningar i Ystad, med undantag av de två som finns i Simrishamn. Sedan mitten av 90-talet har psykiatrin öppenvårdsteam även i Sjöbo, Skurup och Tomelilla. Varje team består av en läkare, en sekreterare, en psykolog, en kurator, två sköterskor och en mentalskötare. Dessa skulle fortfarande ha kvar "sitt" geografiska ansvar men arbeta mer mobilt och ha kvar mindre lokaler på orterna. Janina Lillo-Gil tror att en omstrukturering också skulle gynna samarbetet mellan personalen totalt sett inom psykiatrin. - De här tankarna vill jag diskutera med personalen, någon färdig lösning finns inte, betonar Janina Lillo-Gil. I det konceptet finns också ideer på att modernisera och komplettera sluten- och öppenvården med en mellanvårdsform. I dag finns till exempel bara en enda arbetsterapeut och en och en halv tjänst som sjukgymnast inom hela psykiatrin. Ljusbehandling finns bara i Simrishamn.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.